70 случая на лаймска болест и 30 на марсилска треска след ухапване от кърлеж от началото на годината

0
86

70 случая на лаймска болест и около 30 случая на марсилска треска след ухапване от кърлеж са регистрирани от началото на годината, съобщи пред БНР главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

Това е с около 30% по-малко в сравнение с миналата година, но се очаква в следващите два месеца да се надмине бройката от миналата година, обясни той.

„Заради климатичните условия кърлежите са наистина повече през тази година, обработките не са ефективни заради всекидневните валежи“, уточни д-р Кунчев.

Той препоръча при излизане в природата или при по-продължителен престой в тревни площи да се използват репеленти или да се носят дрехи с дълги ръкави и крачоли, защото така кърлежът не може да се впие в кожата. След престой навън пък е добре да се огледа тялото за кърлежи.

„При ухапване от кърлеж препоръчваме да се търси лекарска помощ, особено когато става дума за деца или когато кърлежът е влязъл надълбоко в кожата на човека. Важното е да се махне колкото е възможно по-бързо и то трябва да се махне цялото му тяло, защото всяко нарушаване на целостта му крие рискове“, каза Кунчев.

Фрог нюз

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here