Йордан Цонев: Субсидията от 1 лев е популизъм с много тежка цена за българската демокрация

0
218
Намаляването на субсидията на 1 лв. е популизъм с много тежка цена за българската демокрация. Това каза зам.-председателят на парламентарната бюджетна комисия и народен представител от ДПС Йордан Цонев по време на заседание на комисията, предаде Агенция „Фокус“.

 
„Позицията на ДПС относно намаляването на субсидиите на 1 лв. е неизменна от 2001 г., когато е въведено бюджетното финансиране на партиите. Политическите партии или се финансират от бюджета, или от олигарсите. Трети вариант няма – третият вариант е лъжи пред обществото“, заяви Цонев.

Той посочи, че всякакви спекулации на тази тема са популизъм.

„И понеже ДПС беше обвинена тези дни в популизъм заради данъците – но точно ДПС е направила така, че преките данъци да бъдат 10%. Така че нашата инициатива не беше популизъм. Но това, което в момента се прави, е популизъм с много тежка цена за българската демокрация. Ще се върне тоталната зависимост на партиите от бизнесмени, олигарси и сенчестия бизнес“, каза още той.

„Това, което се предлага в момента, е безумно и с много лоши последствия за България“, каза още той.

 

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира, че биха подкрепили предложението за намаляване на партийната субсидия на 1 лев за глас. Според него обаче трябва да има механизъм за финансиране на политическите партии, тъй като съществуват опасения как те ще бъдат финансирани оттук нататък.

 

„Това е най-голямата опасност, че тогава партиите ще паднат в ръцете на големи, скрити, задкулисни играчи, икономически играчи – това, което се казва олигархия“, коментира Симеонов.

 

ВМРО ще се въздържи от подкрепа на предложението за намаление на партийната субсидия на един лев. Проблемът е, че предложението е частично. То отговаря на обществените очаквания, но не дава отговор откъде се финансират партиите. Това каза пред журналисти Искрен Веселинов, заместник-председател на ПГ „Обединени патриоти“.

 

„Ние многократно сме заявявали, че партийната субсидия, особено за големите партии, е прекомерно голяма. Предложението за намаляване на държавната субсидия трябва да бъде обвързано с предложение за възможните допустими източници за финансиране на партиите“, каза още той.

Според Веселинов държавното финансиране е по-правилният вариант от финансирането с други източници, сред които фирми и бизнес лица, например.

 

На въпрос как е гласувано въпросното предложение в Министерски съвет от министрите патриоти, Искрен Веселинов уточни, че министър Каракачанов не е присъствал на заседанието.

 

Единствено депутатите от „Воля“ подкрепиха предложението на ГЕРБ за намаляване на партийната субсидия на един лев.

 

„Няма как да не го подкрепим, при положение  че още през 2017 г. по инициатива на г-н Марешки ние проведохме референдум за отпадане изцяло на субсидиите на партиите“, коментира пред журналисти в парламента Пламен Христов. Той припомни, че именно от тяхната парламентарна група са внесли промени за намаляване на партийната субсидия през 2017 г.

Гласове

 

 

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here