Борисов е внесъл в Народното събрание проектозакон за 1 лев партийна субсидия

0
219

Премиерът Борисов е внесъл в Народното събрание проектозакон за 1 лев партийна субсидия.

Решението било взето вчера от правителството, а тази сутрин Борисов е уведомил парламентарната група на ГЕРБ.

Това съобщи министър-председателят, който тази сутрин изненадващо се появи в парламента.

 

„Вчера взехме решение на МС, сутринта се събрах с групата и вкарваме закон за 1 лев субсидията.Да видим тогава как ще се оправят партиите на следващите избори, как ще плащат на социолози и политолози. Няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява който и да било„, заяви премиерът.

 

„За да съм безкрайно ясен – постановление в МС, входирано, числото 11 става 1. Партньорите бяха в добро настроение и днес предстои да се разисква. Това е нов закон. Парламентът ще прецени дали да е поправка или нов закон. Като приемем закона, ще върнем бюджета“, заяви премиерът.

 

„Толкова са ми ясни тези игрички. Помните, аз бих на изборите като кмет, без един лев, без партия, без нищо. За радост „Ханс Зайдел“ и Конрад Аденауер“ помогнаха. Затова сваляме на 1 лев, а парите, които ще е спестят, ги давам за детски градини и за ясли. Пада и данъкът върху дарените книги – това е капчица в морето. Но върху хляба, месото, пиенето, цигарите и всичко, на което му се яде човек, данъкът не може да падне“, коментира премиерът.

 

Той попита, защо за толкова много години управление на БСП и ДПС, не направиха това? „Ние сме добри стопани, събираме добри пари от битката с контрабандата и от приходните агенции“, подчерта прмериерът.

 

Заедно с Борисов в парламента е и финансовият министър Владислав Горанов. Двамата са уведомили за решението на кабинета депутатите от ГЕРБ на сбирка на групата, която е траела само 10 минути.

 

Днес парламентът днес ще разгледа на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за политическите партии, касаещи именно държавните субсидии. Това предвижда проектопрограмата за работа на Народното събрание.

 

От Министерски съвет предлагат прецизиране на правилата за формиране и разпределение на държавната субсидия, както и регламентиране на отношенията във връзка с прилагането на закона в предходни години.

 

Вчера депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС заяви, че: „Субсидиите са изчислявани правилно, така както повеляват текстовете на закона. От 2001-а година до момента тези текстове са едни и същи. От тогава насам винаги субсидиите на партиите, които имат парламентарно представяне и са преминали 1% бариерата, се изчисляват на база на общата сума, която предвидена, а тя казва, че тя се изчислява като се вземат всички действителни гласове, подадени за партиите и се умножат по 11 лева“ обясни политикът от ГЕРБ.

„В този случай винаги е действал принципът за преразпределение на гласовете, подадени за онези партии и коалиции, които не са преминали бариерата. Тепърва това ще се разисква от юристите“, допълни Менда Стоянова и увери, че ГЕРБ ще върнат надвзетите пари.

БСП също обави, че ще върне недвзетото.

 

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here