Цацаров подгони къщи за гости в Благоевградско

0
188
По нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров полиция и данъчни извършват проверка на 4 къщи за гости в община Рила, построени с пари по европроекти, пише struma.bg.
Една от къщите за гости, обект на проверка, е на преподавателя по архитектура, гл. асистент д-р арх. Ангел Мазников от София. Тя е регистрирана на фирма „Рила инвест” ЗГМ. Къщата се намира на центъра на Рила, зад общината. Другият обект на проверка е къщата за гости „Дяволски води” в с. Пастра на Зорка и Атанас Андонови от Рила. Те са взели от ДФ „Земеделие” 191 601, 81лв. Собственикът на борса „Виктория” в Благоевград Николай Николов също е построил къща за гости в сгушеното в планината до Рилски манастир с. Пастра.
Той е получил финансиране от ДФ „Земеделие” в размер на 262 398,00 лв. Популярният благоевградчанин Любомир Палаханов, който е председател на Комисията за защита на потребителите в Благоевград, е построил с европари къща за гости „Айя” в с Смочево. Както „Струма” писа, по нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров се извършват проверки в цялата страна на къщи за гости, които са построени със средства по проект на ДФ „Земеделие”. В Сапарева баня проверката стартира преди около месец, но все още няма оповестени резултати. В момента се проверява документацията на 19 къщи за гости. Проверка в регистъра на бенефициентите, получили плащане по програма за къщи за гости по Мярка 4.1, показва колко пари са взели от фонда собственици на къщи за гости в Сапарева баня. Синът на бившата директорка на дирекция „Финанси” към Общинска администрация Калинка Андреева – Светослав, е построил комплекс „Андреевите къщи” с 244 783 лв. от ДФ „Земеделие”.
Дъщерята на бизнесмена от Сапарева баня Лазар Маргин – Диана, е взела от ДФ „Земеделие” 391166,00 лв.за изграждане на хотел „Дерибел” в Сапарева баня. Диляна Маркова от София е получила 281 919,00 лв. за преустройство на жилищна сграда в къща за гости, изграждане на барбекю и ограда. Част от тези средства са използвани за платформа за организиране на мероприятия, свързани с местния фолклор и балнеология. Хотел „Виа Лагус” пък е построен с 390 189,23 лв. отпуснати от ДФ „Земеделие” на собственика на кърджалийската фирма “Видински-79”. Георги Русев от Сапарева баня, който в момента живее и работи в Англия, е получил за пристройка към жилищна сграда и превръщането й в къща за гости 208 011,82 лв. Кирил Кръпачински от Сапарева баня, който е собственик на фирма от 2011 г., е кандидатствал с проект за къща за гости пред ДФ “Земеделие” и му е отпусната сумата от 101 978,00 лв. Съпругата на Николай Говедарски – Невена, съдружник в “Рила турс”, е построила две къщи за гости на стойност 131 837,78 лв. “Рила турс 2010”, на която собственици са Николай Говедарски и Николай Мертекчийски, е изградила хотел на Паничище за 363 875,16 лв. от ДФ “Земеделие”.
От парите, отпускани от фонда, се е възползвала и дъщерята на дупнишкия нотариус Стефан Сотиров, собственичка на фирма “Виктория Георгиева-Юлия”, която е получила финансова помощ в размер на 387 352,61 лв. Галина Креканова от Сапарева баня е взела от ДФ “Земеделие” 289 120 лв. за къща за гости в курортното градче. Даниела Манчева от Бобошево е получила като бенефициент по програма на ДФ “Земеделие” 185 970,54 лв., с които е построила къща за гости в Бобошево. Николай Арсенов от гр. Кочериново е взел 170 948 лв. за къща за гости в Кочериново.
izbori.bg
Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here