Пределната цена за изтребителите F-16 скочи двойно – до 2,925 млрд. лева

0
297

Американският Конгрес е одобрил финансовата рамка за придобиване на 8-те многоцелеви изтребители Ф-16 Блок 70 от България, съобщи военното ни министерство, като цитира сайта на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ.

Изненадата в нея е, че пределният бюджет за новите самолети на практика се раздува двойно. Вместо определените от българския парламент 1,5 милиарда лева, а новата рамка е записана сумата от $1,673 млрд. (2,925 млрд. лева).

В съобщението на МО се казва, че в 16.15 ч. вашингтонско време (23.15 ч. българско време) на сайта на Агенцията е публикувано съобщение, в което се посочва, че Конгресът на САЩ е дал разрешение България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок-70 на стойност 1,6 млрд. долара.

Реално обаче тя е по-близо до 1,7 млрд. долара.

Пакетът включва стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение „въздух-въздух“ и „въздух-повърхност“, всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи, пишат още от военното министерство.

Според специализираното издание „Аеро“ обаче това не е точно така, а страната ни е заявила силно окастрен боекомплект за своите F-16.

Въоръжението „въздух-въздух” се изчерпва с 16 ракети за далечен бой AIM-120C-7 AMRAAM и 24 ракети за близък брой AIM-9X Sidewinder. Така за всеки свой F-16 България ще разполага с две AMRAAM и три Sidewinder, което е по-малко от боекомплект на самолет, пише изданието.

Отделно се доставя една резервна система за самонасочване за AMRAAM, четири резервни системи за самонасочване за Sidewinder. Заявени са и осем учебни ракети AIM-9X и 16 учебни AIM-120 (това са габаритно-масови макети на ракетите с напълно функциониращи системи за насочване, използвани в учебните въздушни боеве).

При въоръжението „въздух-земя” също нещата са повече от скромни. Търси се доставката на четири целеоказващи контейнера AN/AAQ-33 Sniper ATP, 24 броя свободнопадащи бомби Mk 82 (227 kg) с взриватели и шест инертни (учебни) бомби от същия тип, както и комплекти за преоборудването на тези боеприпаси в управляеми – 15 комплекта GBU-49 Enhanced Paveway II (комбинирано лазерно и GPS насочване) и още толкова GBU-54 Laser JDAM (комбинирано GPS и инерциално насочване). Освен това се иска и 28 малокалибрени управляеми боеприпаси GBU-39. Така реално България иска да получи едва 52 боеприпаса „въздух – земя“ и целеоказващи контейнери, които позволяват тяхното използване на само четири от заявените осем F-16, посочва aeropress-bg.com.

Посочените 1,673 млрд. долара са максималната финансова рамка на проекта за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител от България. Тече двуседмичен срок, в който американското правителство ще предостави на българската страна проект на договор (LOA). В него очакваната цена за придобиване на осемте самолета с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на 1,2 млрд. долара. След изтичане на двуседмичния срок и получаване на проекта на договор преговорният процес ще продължи, обясняват още от ведомството на Красимир Каракачанов.

България е решила да поиска допълнително оборудване и услуги, включително и пакет въоръжение „въздух-земя”.

LOR е бил изпратен на 22 февруари 2019 г. В средата на март американската страна е заявила неформално, че поисканият от България пакет е на стойност около $1,5 млрд. Тогава военният министър Красимир Каракачанов хвърли в общественото пространство сумата от 2,5 млрд. лева, която Конгреса на САЩ можел да определи, като максимална.

Това което България е поискала в рамките на изготвения LOR, е на реална стойност от около $1,4 – 1,5 млрд. (приблизително 2,4 – 2,6 млрд. лева). Подобна сума обаче е абсурдно висока за оправдаване пред данъкоплатците, затова и ще се гони намаляването ѝ по всички възможни начини, които реално се изчерпват с намаляване на заявеното (било то въоръжение, оборудване, обучение, логистика и други подобни).

Не е ясно и дали оценките на МО за по-ниска сума в обвързващата оферта ще се сбъднат, тоест, дали това са получени реални гаранции, има просто очаквания от наша страна или при посещението на българска делегация в началото на май вече са набелязани мерки за орязване на проекта и цената, коментират още от aeropress-bg.

Оффнюз

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here