Мирослав Найденов: ЕК ни удържа пари, ако не се върнат средства за Къщите за гости

0
246
Глобите на бенефициентите, които са злоупотребявали със средства, получени по Програмата за развитие на селските райони, трябва да бъдат събрани. В противен случай санкциите ще са за сметка на републиканския бюджет.

Европейската комисия няма да ги признае като разходи и тези пари ще бъдат удържани от следващи плащания към страната-членка. Това заяви бившият земеделски министър Мирослав Найденов пред bTV.

 

Той коментира промените в Закона за подпомагане на земеделските производители, които група депутати внесоха в парламента. Според тях държавата няма да връща пари от наложините глоби.

 

Новите текстове идват след решение на ВАС, с което бе отменена методиката, по която се налагат глоби по земеделски проетки.

 

Според Найденов обаче е възможно глобени бенефициенти по програмата да потърсят правата си в съда в Страсбург, тъй като методиката веднъж е отменена от съда, а парламентът се опитва да промени закона със задна дата. „Ще се дадат добри основания за атакуване на подобен законодателен акт. Ако той образно казано падне, например след решение на Конституционния административен съд или президентът му наложи вето, се връщаме в изходна позиция, да не могат да бъдат събрани тези средства, които трябва да бъдат върнати от недобросъвестните бенефициенти“, казва той.

 

Според него законодателството трябва да бъде прието, защото ще засегне всички бенефицинети по програмата за селските райони.

Фрог нюз

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here