Борисов: Нови 800 000 лв. ще отпуснем, за да продължи реставрацията на Голямата базилика в Плиска

0
114

Нови 800 000 лв. ще отпуснем, за да продължи реставрацията на Голямата базилика в Плиска. Това каза в началото на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов, предаде „Фокус“.

На заседанието присъства и ловчанският митрополит Гавриил, който благодари на премира за отпуснатите средства за строеж да катедрален храм в Ловеч. „Хубаво е, че Ловеч има катедрала. Но да използвам случая, за да обясните и на медиите, защото и в последните дни на 24 май, в деня на светите братя Кирил и Методий възникнаха полемики чии са“, коментира Борисов. Той допълни, че в точка 7 б. в Проект на постановление за одобряване на допълни разходи за 2017 г. са заложени нови 800 хил. лв. за Плиска, за да продължи реставрацията на базиликата църква.

Митрополит Гавриил заяви, че е важно реставрацията да продължи, тъй като е елемент, който доказва историята ни. „Това е веществено доказателство, което никой не би могъл да отрече. Това е историята на България“, каза още митрополит Гавриил.

500 000 лв. ни е дал Бойко Борисов като премиер и 600 хил. лв. от касата на ГЕРБ, за да построим катедралния храм в Ловеч, припомни митрополит Гавриил.

„Имам голямата чест да благодаря на г-н Бойко Борисов и на правителството за голямата помощ в Ловеч за построяването на новия катедрален храм, който по разгъната площ е на второ място след храмът „Александър Невски“, мисля че е и една от най-красивите църкви в България“, обясни митрополит Гавриил. „Сърдечно благодарим на г-н Борисов за голямата му помощ, която ни оказа през годините. 500 хил. лв. ни е дал като министър-председател и 600 хил. лв. от касата на партия ГЕРБ“, допълни той.

„Господ да ви дава здраве, г-н министър-председател, да ви дава сили да може да извършите много полезни дела за България и България да ви помни. България има нужда в момента от един истински, честен, силен ръководител, защото в обстановката е сложна, проблемите пред България са трудни. Вярваме, че с Божията помощ ще взимате правилните решения“, каза още митрополит Гавриил и допълни, че църквата винаги в своите молитви споменава власите и особено с усърдие се моли за тези, които обичат църквата.

„Пожелавам на цялото правителство Божието благословение да ви съпътства, Господ да ви дава мъдрост и разум да взимате най-правилни решения. Знаем го от опит – много пъти, когато човек не знае как да постъпи и се моли изведнъж му идва блестящо решение на проблема. Ще ви прочета една скромна грамота, вие заслужавате много повече“, заяви той.

Митрополит Гавриил връчи грамота от Ловченска света митрополия на премиера и му благодари за голямото дарителство, с помощта на което е построен новият катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в град Ловеч.

Митрополит Гавриил подари 30 вестника и икони на светите братя Кирил и Методий на членовете на кабинета.
epicenter.bg

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here