Корнелия Нинова не подава оставка

1
745

Лидерът на Левите очаква изготвянето на правила и избор на Председател при равен шанс за всички кандидати.

Единствената демократична партия у нас работи върху изработването на Правила за пряк избор на Председател.

Корнелия Нинова предлага процедура за избор на председател на БСП. На утрешното заседание на Националния съвет лидерът на партията ще предложи и свикване на конференция на всички общински и областни съвети, които да направят оценка и анализ на изборните резултати.

Там, където има нужда,  ще има избор на нови членове и председатели. От конференцията ще започне и процедурата за избор на председател на БСП. Съгласно новия устав на Левицата, лидерът вече се избира от всички членове на партията.

Корнелия Нинова аргументира предложението си с това, че отговорност за резултатите от изборите, трябва да понесе цялата партия – от всяка общинска организация до ръководството на партията и нейния председател. Тя добави, че ще участва в изборите за нов лидер.
„Утре сме свикали Национален съвет. Ще влезем с няколко предложения за действия оттук-нататък.“

Отговорността трябва да е солидарна, подчерта Нинова на пресконференция на „Позитано“ 20. Пред пленума тя ще предложи да се проведат конференции във всички общини, да се направи анализ по места и оценка на изборните резултати. В конференциите ще има и точка за избор на ръководство на общинско ниво и на председатели на общинските съвети на БСП. Същият цикъл ще се проведе и при Областните съвети на партията. „Ще предложа и стартиране на процедура за избор на председател на БСП!“, уточни Корнелия Нинова. „Ще се ява на избор пред цялата партия.“, категорична бе тя.
Ако Националният съвет одобри това предложение, ще започне изготвяне и промяна на правилата за избор.

Според Корнелия Нинова, до месец-два ще приключи тази процедура и ще има избор на Председател.

Лидерът на БСП ще поиска от пленума да гласува дали депутатите на левицата да се върнат в Народното събрание. Ще предложи отново да се внесат законопроектите на БСП, свързани със социалните помощи и с промените в правомощията на главния прокурор. Социалистите имат и готови предложения за избор за български представители в Европейската прокуратура.

Нинова коментира и резултатите от изборите в неделя. Лидерът на БСП обясни, че Партията ще направи подробен анализ на резултатите и на причините за този резултат. Според нея това, че БСП не е в парламента, не се е отразило сериозно на изборните резултати.

Лидерът на Левицата обърна сериозно внимание на ниската избирателна активност. Тя впрочем е рекордно ниска, особено на фона на това, което се случва в Европа. Това е урок за всички партии, подчерта Нинова. Тя призова всички политически сили да си направят изводите си, защо хората не ги харесват. Ниската избирателна активност означава слаба легитимност и слаба представителност на партиите.

„Реално, всички партии, взети заедно, представляваме мнението на по-малко от 2 милиона българи“, подчерта Нинова. И добави: Ниската активност прави значими корпоративния вот и купените гласове.“
Нинова заяви още: „Искаме да поздравим всички, които гласуваха независимо за коя партия. Благодаря на всички, които ни подкрепиха. Знам, че сте разочаровани, но не унивайте, продължаваме напред със същите сили“.

Тя обори твърденията на наблюдатели и медии, че ядрото на БСП не е било мобилизирано да гласува. Това категорично не отговаря на фактите и числата, продължи Нинова. На вчерашните избори, БСП получава над 450 000 гласа, което означава, че в абсолютен брой гласове, партията увеличава избирателите си спрямо предишните избори. Тогава БСП имаше около 424 000 гласа. При всички други партии се забелязва намаление на гласовете в абсолютни стойности, но БСП единствено увеличава броя на представителите си в Европейския парламент.

Според Корнелия Нинова, причините за загубата са както външни, така и вътрешни. Външните са корпоративен вот, страх у хората, използване на държавен ресурс. Вътрешните, БСП ще обсъди в следващите дни./bstv.bg

Коментари от Фейсбук

1 КОМЕНТАР

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here