Кирил Добрев: В тази кампания Борисов заложи себе си

0
231
След 10 години игра, на тази кампания Борисов заложи себе си – ще видим дали държи печелившата карта. Това заяви на пресконференция на „Позитано“ 20 заместник-председателят на БСП Кирил Добрев, цитиран от „Фокус“. Централната тема на пресконференцията на БСП бе използването на административния апарат и МВР в услуга на ГЕРБ за вота.

Попитан кога да се очаква „Костинброд“ 2, Добрев призова въпросът да бъде отправен към министър-председателя. В неделя на централното предизборно събитие на ГЕРБ в зала „Арена Армеец“ премиерът Борисов каза, че БСП готвят провокация на изборите в стил Костинбродска афера и дори изказа предположение кога ще се случи тя – в четвъртък или петък, „за да нямаме време да реагираме“.

 

„Той организира процесите. Това, което ми прави впечатление е, че в кампанията, която е към финала си, той заложи себе си. След 10 години игра, на тази кампания Борисов заложи себе си. Всеки един от играчите държи своите карти в ръка. Неговите ги знаем, а дали неговата е печелившата, ще разберем на 26-ти“, бяха точните думи на заместник-председателят на БСП Кирил Добрев.

 

Централната тема на пресконференцията на БСП бе използването на административния апарат и МВР в услуга на ГЕРБ за вота.

 

Още днес ще изпратим жалби до прокуратурата за инциденти във Видин и Борован, свързани с изборите, каза по този повод Добрев. Той обърна внимание, че преди седмица е направена оперативка в областните дирекции на МВР във Видин, Враца и Монтана. На всички шефове на районни управления е дадена ясна задача какво и как трябва да работят в изборния процес.

 

„МВР не просто не подсигурява честните избори, а взима страна на една политическа сила. Всички са предупредени, че ако не спечели ГЕРБ – ще бъдат разформировани на други места по страната“, посочи още заместник-председателят на БСП.

 

Добрев попита риторично вътрешния министър в колко клуба на ГЕРБ е влязъл, колко предупредителни протокола е написал на председатели на ГЕРБ, проведени ли са инструктажи на кметове на ГЕРБ. „Може би е написан протокол на министър-председателя, който от една седмица е иззел кампанията си в свои ръце“, продължи Кирил Добрев. Заместник-председателят на партията каза това във връзка с инциденти във Видин и Борован. За тях разказаха Димитър Велков от Общински съвет на БСП – Видин и Петър Станев от БСП – Борован.

 

Димитър Велков разказа за случка в клуба на БСП във Видин от 21 май 2019 г. „Униформени служители влизат в клуба на БСП, където по това време има членове и симпатизанти, които са се събрали да обсъдят политическата обстановка. Молят членовете и симпатизантите да напуснат, а да остане само председателят на една от основните партийни организации (ОПО). Изземват без никакъв документ, нито протокол, нито нещо друго, каквото и да било то, протоколната книга на партийната организация. В нея се водят протоколи от събрания на организацията. Освен това в тази книга на гърба има лични данни на всички членове на съответното ОПО и бъдещите членове на секционни избирателни комисии (СИК) от квотата на БСП, както и застъпници“, допълни още Велков.

 

По думите му този партиен председател на ОПО е заведен в съответното поделение на МВР и е помолен да подпише декларация, че няма да купува гласове, а протоколната книга е старателно заснета, ксерокопирана без никакъв документ. „Веднага след което започват служители на МВР да обикалят по тези хора и да ги плашат. В резултат на това имаме двама от вчера до днес вече, които са се отказали и не искат да участват в изборния процес от страх. Това е грубо вмешателство в изборния процес“, допълни още Велков.
Петър Станев от своя страна посочи, че на 17 май 2019 г. е подал писмо до кмета на община Борован, а на 20 май 2019 г. има забрана за поставянето на шатра. „Точно съм описал в моето писмо какви са ни изискванията. Поставяме само шатра за нуждите на кампанията на 21 май 2019 г. Получих отказа, интересното е, че отказът ми е с копие до началника на РПУ – Бяла Слатина“, допълни още Станев и уточни, че 30 минути по-късно е бил привикан в полицията и му е обяснено, че ако постави шатра, ще има реакция на МВР.

 

Източници: „Фокус“, „Епицентър“

Гласове

 

 

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here