Повече от 10 дни над хиляда полицаи не откриват убиеца от Костенец

0
846

Операцията на МВР действително се превърна в „безпрецедентна“, след като повече от 10 дни не стигнаха на най-добрите в МВР да открият и заловят предполагаемия убиец от Костенец Стоян Зайков, известен и като Чане. Вече не стотици, а хиляди полицаи и дори военни са ангажирани с издирването на 43-годишния мъж. В търсенето е включено всичко налично в МВР – високопроходими автомобили, бронирани машини, следови кучета, термокамери, хеликоптер, барети, жандармерия, психолози, цивилни оперативни работници.
Костенец остава под полицейска блокада, след като беглецът продължава да е в неизвестност. Той не бе открит, независимо че полицейско куче тръгна по следите му и откри пушка и боеприпаси в пчелен кошер, намиращ се до село Горна Василица, на около 6 км от дома на Зайков. Вероятно това е оръжието на второто убийство, което също се приписва на издирвания.
Зайков се издирва от 9 май, когато беше открито тялото на бившата му приятелка, от която има дете. На 16 май полицията откри и тяло на мъж, който живеел в непосредствена близост до дома на Зайков. По данни на МВР мъжът е бил убит с ловна пушка, а освен съсед е и трети братовчед на издирвания. Оказа се, че мъжът е бил сред разпитваните след изчезването на Зайков, но след като обяснил, че сам ще си претърси къщата и при нужда ще се обади на МВР, полицията го подминала.
Разбра се също, че Зайков и друг път е бил издирван толкова „успешно“ от МВР. „Назад във времето се е укривал с месеци. Способен е да оцелява сам. Предполагаме, че няма помагачи”, обяви в събота главният секретар на МВР Ивайло Иванов пред Нова тв. В специално интервю за телевизията човек, чийто апартамент Зайков запалил преди повече от 10 г., разказа: „Хора имаше и в този, и в другите апартаменти, беше задимен блокът много и отвън се виждаше. Дойде пожарна. Нямаше жертви тогава. След това се кри около две години и случайно го хванаха. Много добре, бих казал, че познава района и действително може да е на всяко едно място, дори може да е под носа на полицията“, каза той.
Според МВР няма данни сега Зайков да е напуснал страната, затова и се предполага, че е в района. „Заради това сме тук, освен да гарантираме сигурността на гражданите да са спокойни, ние трябва да стигнем до него и този човек да бъде задържан“, заяви главният секретар на МВР.  „Допускаме слабости, но ще направим всичко възможно да открием заподозрения“, увери той.
Главният секретар на МВР, който очевидно е натоварен с координацията по издирването, отрече полицията да е подценила ситуацията. Експерти обаче се чудят, ако за едно лице като Зайков се хвърля безуспешно такъв ресурс, то какво ли би станало при по-сложна ситуация.
Припомняме, че вече 13 месеца МВР не може да открие избягалият от софийския затвор Радослав Колев.

19min.bg

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here