Зам.-министър на енергетиката е в конфликт на интереси, върти бизнес с ВЕИ-та

0
345
Красимир Първанов

1495200597Мащабен бизнес в сферата на енергетиката притежава новият зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов. Почти всички бизнес начинания на заместника на министър Теменужка Петкова и на сина му Петър Първанов са свързани с енергетиката, показа проверка на Епицентър.бг. Заради частната дейност, зам.-министърът на „Обединени патриоти“ със спорна репутация е в явен конфликт на интереси.

Красимир Първанов участва като собственик в пет дружества и управлява четири от тях. Една от фирмите е „Ел консулт инвест“ ЕООД и е с предмет на дейност строителство на преносни и разпределителни електрически и далекосъобщителни мрежи. Според финансовия отчет на дружеството, приходите му през 2015 година са 390 000, а загубата – 20 000 лева.

Новият зам.-министър на енергетиката е собственик и на фирмата „НИК – ЕНЕРЖИ – 87“ ЕООД, която има проект за ВЕЦ на река Мусомишка, попадаща в защитена зона „Среден Пирин – Алиботуш“.

По-интересни са „Пи пауър“ ЕООД и „Пи Ен Пи Солар“ ООД.

До 2015 г. първата фирма се води на сина му Петър Първанов. Дружеството притежава фотоволтаичната централа „Гюргич 4“ във Видинско.

В „Пи Ен Пи Солар“ ООД Първанов участва заедно със „Смарт енерджи груп“ АД с Тодор Георгиев и с турските граждани Хакан Аккоч и Халил Демирдаг. Последният е един от големите играчи на ВЕИ пазара. „Смарт енерджи груп“ също има фотоволтаична централа. Интересното при нея е, че тя е тръгнала с инсталирана мощност от 100 киловата, за да си гарантира по-добра цена, след което мощността й е била увеличена до 1.1 мегават. Това е и причината данните на Агенцията за устойчиво енергийно развитие да показват, че тя е работила много повече часове от допустимото, нещо, което според доклада на Валери Симеонов беше един от основните грехове на ВЕИ-тата.

„Пи Ен Пи Солар“ ООД е изтеглила кредит в размер на 4,9 млн. евро от Българо-американска кредитна банка, показват данните от Търговския регистър.

Красимир Първанов е съдружник и със сина на сирийския бизнесмен Аладин Харфан – Халед в „Аладин 1784“ ООД.

Красимир Първанов е зам.министър на енергетиката от квотата на „Обединени патриоти“. Преди назначаването му на поста четирите големи бизнес- и работодателски организации в България излязоха с остра декларация, в която призоваха премиера Бойко Борисов да не връща Първанов в държавното управление. Те припомниха скандала от 2010 г. , когато той в качеството си на шеф на НЕК подписа меморандума за създаване на обща компания с държавната руска компания „Росатом“ за изграждане на АЕЦ „Белене“. След спирането на проекта Русия осъди България за 600 млн. евро, които бяха изплатени от кабинета „Борисов 2“.

Първанов пое управлението на НЕК в началото на февруари 2010 г., напускайки мениджърска позиция в електроразпределителното дружество ЧЕЗ.

Красимир Първанов е електроинженер от кариерата. С такава диплома излиза от Техническия университет и през 1990 г. започва в „Електроразпределение Столично“. Най-високият пост, до който е стигал, е шеф на „Електроразпределение Запад“. От октомври 2007 г. е назначен като директор „Инвестиции“ в правоприемника на столичното енерго – „ЧЕЗ Електроразпределение“. Междувременно завършва и магистратура по „Публични финанси“ в УНСС./Епицентър

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here