Момчил Неков: пада поредната онлайн бариера пред българските потребители

0
171
Момчил Неков

Достъпът до абонаментните интернет услуги вече ще е възможен в рамките на ЕС

„Българските и европейските граждани имат право да слушат любимата си музика и да гледат предпочитаните от тях филми докато пътуват извън своята родина“ заяви българският евродепутат Момчил Неков по време на пленарната сесия в Страсбург на 18 май. Европейският парламент даде зелена светлина за премахване на ограниченията до услугите за онлайн  съдържание. С влизането в сила на регламента, потребителите ще имат достъп до предпочитените от тях филми, кнгиги и музика, когато пътуват извън своята родина в рамките на Европейския съюз.

Заедно с отпадането на роуминга и премахването на геоблокирането при онлайн пазаруване, свободното движение на данни отстранява поредната онлайн бариера пред българските потребители. „Днес всеки от нас използва ежедневно своя смартфон, лаптоп или таблет с презумпцията, че интернет пространството няма граници. Това обаче е само привидно.“ заяви Неков в пленарна зала.

При сега действащите правила, когато български потребител закупи абонамент за телевизионни услуги, то достъпът до него ще бъде автоматично ограничен в момента, в който той реши да напусне територията на България. Младият евродепутат смята, че на тази дискриминационна пракитика трябва да се сложи край, защото тя е в ущърб на европейските и българските граждани. „Свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги е основополагащ елемент на единния европейски пазар. За да бъде той напълно функциониращ, е необходимо да добавим и свободното движение на данни“, допълни  Неков.

Според проучване на Европейската комисия, 64% от европейците използват интернет, за да играят или свалят игри, изображения и филми. Много европейци очакват да могат да правят  тези неща и докато пребивават в друга страна от ЕС. Новите правила, приети от Европейския парламент, ще осигурят достъп на гражданите на ЕС до услугите за онлайн съдържание срещу заплащане като Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify, Deezer, когато пътуват до друга държава от ЕС за почивка, учене или работа.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here