Премиерът ядосан на Фейсбук: Национална стратегия за детето 2019-2030 няма!

0
278

Национална стратегия за детето 2019-2030 няма. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание. Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че появилата се информация за неправомерно отнети деца от семействата им, е спекулаци

Да използвам камерите, защото мразя лъжите! Национална стратегия за детето 2019-2030 няма!

Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на днешното правителствено заседание.

 

Борисов многократно повтори, че Национална стратегия за детето 2019-2030 няма, ядосан на интерпретации в социалните мрежи, че „ще бъдат отнемани деца от родители и ще бъдат давани на двойки от третия пол“.

 

Във Фейсбук се подготвят протести срещу тази стратегия. Такава стратегия няма. Защо продължават да лъжат, не знам, добави премиерът.

 

В стратегията, когато мине през всички обсъждания, категорично е ясно, че при нормалните семейства този въпрос, за отнемане на децата, не стои. Говорим за единични случаи, за които сме чували или сме ставали свидетели. Тази стратегия ще бъде приета, едва когато мине през всички обсъждания. Спекулация е, че социалните ще минат, ще ти вземат детето и ще го дадат на друга брачна двойка от трети род или нещо подобно, примерно, заяви Борисов.

 

Виждате, че има достатъчно хора, които при афект посягат на свои половинки и деца. Ако е имало превенция, това да не се е случвало, подчерта премиерът.

 

Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че появилата се информация за неправомерно отнети деца от семействата им, е спекулация.

 

Борисов нареди на социалния министър Бисер Петков всяка сутрин, обед и вечер да излиза и да казва, че такава стратегия за детето няма.

 

„Да са сигурни хората, това са спекулации, че ще дойдат и ще ти вземат детето и ще го дадат някоя друга брачна двойка. Целта на стратегията е да защити тези деца, които са попаднали в такива семейства“, подчерта министър-председателят Борисов.

 

Правителството отпуска 3, 450 млн. лв. за детско здравеопазване.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на редовно правителствено заседание, предаде Агенция „Фокус“.

 

„Поехме ангажимент към педиатричната клиника и бях възложил на министъра на здравеопазването да проучи колко кувьоза за цялата страна и колко апарати за дишане са нужни. Така, че в тази точка организираме и финансираме и педиатричната болница, и всички нуждаещи се болници- държавни и общински с необходимите кувьози и 15 апарата за дишане. Те поискаха 10, ние им даваме 15, за да може да се гарантира тази тема”, допълни Борисов.

 

От тези средства на държавните и общинските болници ще бъдат предоставени 500 хил. лв. за закупуване на 15 апарата за дихателна реанимация и 750 хил. лв. за осигуряване на 50 кувьоза. Отделно 1,7 млн. лв. са средствата, с които ще бъде финансирана педиатричната болница „Проф. Иван Митев“ по Програмата „Майчино и детско здравеопазване“ по реда на Наредба № 3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Ресурсът ще бъде използван за подобряване лечението на децата и увеличение възнагражденията на работещите.

 

За тази година 40 200 деца сме върнали в класната стая, които не са ходили изобщо на училище, каза още министър-председателят. „40 200 това е един средноголям град. Тук и социалните работници и МВР и образованието си стъпиха на ангажиментите и се справят много добре“, заяви той.

 

„Тези 40 200 деца са неграмотни, връщането им е целта на мероприятията, които правим“, заяви той.

Епицентър

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here