Кипърска офшорка ще събира милионите от пътните ни такси

0
757
Втория национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси стана компанията ”Телетол” АД, която е собственост на кипърска офшорка. Това означава, че таксите ще се събират от дружество, чиито собственици не са ясни, а преднамерено скрити. Председател на съвета на директорите на избраната фирма е певицата ЛиЛана.

Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) подписа днес, 14 май 2019 г., договор с фирмата “Телетол” АД, с който дружеството става вторият Национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси след  „Интелигентни Трафик Системи“ ЕАД, се казва в официалната информация.

 

Новината, съобщена от Националното тол управление идва в точно в момент, в който транспортният бранш се оплака от липсата на информация как ще работи тол системата за автомобилите над 3.5 тона, която влиза в сила от 16 август. От днес пък започват тестовете на тол системата чрез симулации. Досега единственият доставчик на услугата за електронно събиране на пътни такси беше „Интелигентни Трафик Системи“ ЕАД.

 

От пътната агенция и тол управлението не казват каква е комисионната, която ще прибира доставчикът от тол таксите и продадените електронни винетки. Съгласно нормативните документи максималната комисионна е 7%. Толкова например прибира „Интелигентни Трафик Системи“. Плановете на правителството са от платеното преминаване по пътищата да влизат над 1 млрд. лв. на година, пише Медиапул.

 

От Търговския регистър се вижда, че „Телетол“ АД е създадено на 22 февруари 2019 г. с капитал от 50 000 лв. Акционери в дружеството са „Нованор“ (70%) и „Инфосистемс интернешънъл“ ЕАД (30%). Лилана Деянова, известна у нас като певицата ЛиЛана, е председател на съвета на директорите на „Телетол“ АД, а Мартин Димитров представлява дружеството. Двама са собственици на „Нованор“, което е стартъп компания, възникнала с помощта на фонда „Илевън“. Дамата често е спрягана от медиите като доста близка приятелка на милиардера Васил Божков. ЛиЛана стана известна през 2006 г. покрай участието й в тв формата „ВИП Брадър”. Впоследствие се снима и гола в „Плейбой”, но днес еротичните снимки не могат да се видят никъде.

 

Деянова и Димитров бяха ангажирани  с разработването на мобилното приложение LIMA на пътната агенция, което дава актуална информация за пътната обстановка в страната. Имат и разработено приложение CIVI, чрез което оказват натиск върху общините да си вършат работата. Реализирали са и пътни проекти в САЩ.

 

Предметът на дейност на „Телетол“ АД е разработка, внедряване и управление на софтуерни продукти, информационни технологии и дигитални инструменти; разработване, внедряване и управление на услуги и системи за електронно отчитане и събиране на пътни такси, както и технически решения за цялостната инфраструктура и т.н.
По-интересен е миноритарния акционер в „Телетол“ – „Инфосистемс интернешънъл“ ЕАД, защото не е ясно кой стои зад това дружество. Дружеството е собственост на „Информикс груп“, зад която пък стои кипърската офшорка „МГ Октагон инвестмънтс“. В дружеството „Телетол“, „Инфосистемс интернешънъл“ се представлява от Калоян Бойков Крумов.

 

Офшорката е собственик на няколко фирми в България, които редовно печелят поръчки, част от тях финансирани и с евросредства. Доскоро бяха в консорциум свързан с ремонта на пътища в София, в друг за доставка на електронните табла по спирките, както и в трети за събиране на таксите от синята зона на София с SMS.

 

Подозренията на участници в тези търгове е, че зад мистериозната кипърска офшорка стоят хора от управляващата партия ГЕРБ. Те недоумяват как при наличието на закон срещу офшорките, компанията продължава да печели поръчки и то с еврофинансиране, пише още Медиапул.
Според официалната информация, в 10-дневен срок от подписване на договора, „Телетол“ трябва да докаже оперативна съвместимост с Електронната система за събиране на пътни такси, за да започне дейност по предоставянето на услугите, е посочено още в съобщението. Едва след установяване на съвместимост договорът с националния доставчик на услуги влиза в сила. Ако в указания срок не се установи готовност за представяне на услугите, то срокът се удължава до момента на фактическото доказване, че е постигната оперативна съвместимост, посочват от Националното тол управление.

Фрог нюз

 

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here