Със „скатани“ от държавата данъци депутатът Кърчев /ГЕРБ/ си купил апартамент във Виена?

2
4552

Депутатът от ГЕРБ със свален имунитет Борис Кърчев, разследван от прокуратурата за две данъчни престъпления, си е купил апартамент във Виена година след като укрил от държавата данъци за стотици хиляди лева , източил заедно с двамата си съдружници фирмата „Би Би Си Кейбъл“ ООД и я прехвърлил на овчар.

Жилището от 80 кв.м във Виена е купено от Кърчев през 2016г. за 674 751 лева. Прокуратурата го разследва за укриване на данъци през 2015г. за 320 000 лева

За схемите на народния представител, чиято номинация за парламента излъчи ГЕРБ – Казанлък през 2017г., Пресс ТВ направи серия от разследвания. По тези материали главният прокурор Сотир Цацаров бе сезиран и през ноември м.г. поиска имунитета на Кърчев, а той предпочете сам да го сдаде.

Официални документи показват, че са разпродадени материалните активи на „Би Би Си Кейбъл“ ООД през 2015г. за почти 2 млн. лева. Но в края на годината фирмата е на минус 189 000 лева. Дружеството вероятно е източено по класическа схема, като милионните приходи са прекарани през графата „други финансови разходи“ и фиктивно са разплащани суми „по договор“, без уточнение към кого и за какво.

Предполага се, че по този начин Кърчев е избегнал плащането на данък печалба и е ощетил държавния фиск.

Вероятно „скатаната“ от републиканския бюджет сума бъдещият депутат е инвестирал в апартамента в австрийската столица.

В депутатската имуществена декларация на Борис Кърчев за 2016г. се вижда, че има инвестиционен кредит от 209 890 евро, в който е солидарен длъжник, но липсва задължителното уточняване на банката-кредитор. Това поставя под въпрос наличието на такъв заем. Декларирал е и кредитна карта с лимит 7 900 лева.

В ръкописната декларация той е вписал само картата и банката-издател, но не и кредита. И това за втори път поставя въпроса дали изобщо Кърчев е теглил кредит или го е споменал като алиби за покупката на виенския имот.

Данъкът печалба, който Кърчев е трябвало да внесе към държавата през 2015г. е в размер на около 320 000 лева, изчисляват експерти въз основа на официалните приходи на „Би Би Си Кейбъл“ ООД, вписани в годишния финансов отчет. Вместо това чрез счетоводни маневри дружеството е изкарано на загуба, а налозите не са платени и държавата е ощетена.

Борис Кърчев е издигнат за кандидат-депутат от ГЕРБ в Казанлък, чийто председател е местната кметица Галина Стоянова. Макар да няма имущество в Града на розите и да живее в Стара Загора, той е номиниран като „казанлъшката квота“, а по-късно и избран за народен представител. Година и половина след като седна на депутатската банка на Кърчев му се наложи да даде имунитета си, защото от главна прокуратура потвърдиха, че има недвусмислени данни как „чрез документи с невярно съдържание е успял да не плати данъчни задължения в особено големи размери – 320 хил. лева“.

Разследването, започнато от прокуратурата, все още не е приключило.

На снимката горе: Селфи на Борис Кърчев по време на тазгодишното честване на Търновската конституция в старопрестолния град. Снимка: Фейсбук

Декларацията на Борис Кърчев, публикувана на сайта на парламента
Декларацията на Борис Кърчев, публикувана на сайта на парламента
Декларацията на Борис Кърчев, публикувана на сайта на парламента
Декларацията на Борис Кърчев, публикувана на сайта на парламента

 

Данъци за стотици хиляди левове скатал от държавата депутатът от ГЕРБ Борис Кърчев?

 

 

 

 

Коментари от Фейсбук

2 КОМЕНТАРИ

  1. Срочно продам заготовки RW15 по 38руб. (900шт.) брелки MIFARE 1K (Бесконтактный RFID брелок с чипом Mifare S50) по 9руб. (7000шт.) 8 917 715 99 60. Отправлю почтой или СДЭКом за свой счет,заготовки оплатите после проверки при получении.

  2. БСП се опитва да хапи, когато не може да покаже какво е направила за града! Явно с днешното си посещение на един от листата и няма да намерим информация тук!

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here