Рекорден брой почивни дни и загуби за 1 милиард лева преброиха работодатели

0
565

Рекорден брой почивни дни през тази година преброиха работодателите. По техни изчисления това ще доведе до над 1 милиард лева пропуснати ползи за бюджета, по-ниски заплати и ще накара една четвърт от компаниите у нас да намалят производството си, предава БНТ.

Сергей Шардин е управител на фирма, която произвежда електроника за германските влакове. Българското дружество има филиали в два града у нас и работи предимно за износ. Заради почивните дни тази година обаче, се налага да отказва поръчки.

„В края на краищата клиентите ни, които са от Западна Европа, не ги интересува дали сме си слели почивните дни или не. Те знаят има съботи и недели, в които хората почиват, официални празници от време на време, през останалото време трябва да се работи. Те съобразяват поръчките си към нас и ги планират, така че те да бъдат изпълнявани в нормално работно време“, обяснява Шардин.

– Как решавате проблема?

– Не можем да го решим, просто отказваме поръчки. В момента съм върнал поръчки за над 100 000 евро за следващите два месеца. Икономически ни е неизгодно да работим по празниците, защото там според правилата, трябва да платим почти двойна заплата, това е едното. Второ, не е толкова ефективно когато в празничен ден се работи, тъй като голяма част от персонала отсъства – не може никой да задължиш да дойде на работа“.

Шардин отбелязва, че това рефлектира и върху качеството на самите почивки.

„Персоналът, който е и в нашето предприятие конкретно, естествено, че за него не е добре, не е добре и за предприятието – Те трябва да получават доходи, за да могат да си позволят да почиват. Когато нямат доходи си седят вкъщи, каква е ползата да стоят вкъщи без нищо да правят, по-добре да идват на работа“.
В края на миналата година беше променен Кодекса на труда. Така беше иззета функцията на Министерски съвет да слива почивните дни и после да определя събота за отработване. Вместо това, ако празникът се пада в събота или неделя, поделникът е почивен.

Така работните дни през тази година се оказаха рекордно малко – 248. За сравнение през 1995 г. са били 260.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България обяви:

„При равни условия може да се създаде БВП един и същ, ако в едната година се работи с десет дни по-малко. Очевидно това не е така, това не е проблем за бизнеса, това е проблем за страната като цяло, защото всеки работен ден се създава БВП от порядъка на 450 милиона.

Ще имаме бюджетни приходи над половин милиард по-малко, с които ще можем съответно по-малки нужди да удовлетворим на бюджетните системи, ще има по-малко пари за образование, здравеопазване, социални политики“.

От работодателската организация очакват пропуснатите ползи за бюджета заради почивките да бъдат над 1 милиард лева. Самият бизнес също губи, защото голяма част от фирмите всъщност не могат да си позволят да спрат. Основната причина е, че имат поръчки за изпълнение, гонят срокове или имат чуждестранни партньори. Работата в почивните дни обаче оскъпява двойно разходите им за труд.

„Не можем постоянно да се оплакваме от това колко сме бедни и нещастни и в същото време да работим все по-малко и по-малко“.

Работодателските организации предлагат да се направи спешно нова промяна в Кодекса на труда, която да реши проблема с прекалено многото почивки.

„Може да се регулира постоянен брой работни дни за всяка година на равнище 251 и да не падаме под него“, обясни Васил Велев.

Така ще се подаряват почивни дни след празници през уикенда, само ако официалните дни в събота и неделя са повече от два годишно./КРОСС

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here