Бизнесът очаква 700 млн. лв. за подмяна на уличното осветление

0
151

През новия програмен период от европейските фондове и местно финансиране се очаква да бъдат заделени около 700 млн. лв. за подмяна на уличното осветление. Това обяви председателят на Браншовата камара за светодиодни технологии и осветление (БКСТО) професор Христо Василев по време на кръгла маса за проблемите с обществените поръчки в сектора. Средствата трябва да дойдат по проекти от различни оперативни програми, сред които “Околна среда”, “Регионално развитие” и др. Според Василев досега не са заделяни толкова много пари за улично осветление.

По изчисления на индустрията сумата ще е достатъчно да бъдат осъществени почти всички дейности по подмяна на осветителната инфраструктура в страната. Като от браншовата организация направиха приблизителна сметка за разпределението им. “Ако се подменят 90% от уличното осветление със светлодиоди лампи (LED), това ще струва около 300 млн. лв.”, обяви професор Василев. Останалите 400 млн. лв. ще са необходими за подмяна на въздушните кабели, електрическите табла и др.

Исканията на компаниите

По време на дискусията вицепремиерът Даниела Бобева обясни пред представителите на сектора, че една от основните цели на промените в Закона за обществените поръчки (които в момента се приемат окончателно на второ четене от парламента) е процедурите да станат по-прозрачни и да се намали административната тежест. Едно от основните опасния на бизнеса беше, че след промените основен фактор при публичните търгове ще бъде най-ниската цена. Според сектора невинаги най-ниската предложена цена е най-практична при проектантската дейност. Защото е важно съоръжението да функционира дълго време, а не само да бъде изградено. Бобева обяви, че това правило няма да важи напълно при подобни задания. “При поръчването на стоки основната тежест ще има цената в една обществена поръчка, но при проектантската дейност това ще е различно”, коментира Бобева. Освен това бизнесът поиска да се дава предимство на регионални фирми при обществени поръчки, но Бобева заяви, че такава практика е забранена в ЕС.

Опасенията на браншовата организация

От БКСТО предупредиха за някои проблеми с обществените поръчки както при условията, така и при изпълнението. Според браншовата организация при част от поръчките условията са в полза на чуждестранни участници и тази практика трябва да се прекрати. “В останалите страни на ЕС подобни поръчки рядко се печелят от чужди за държавата компании”, отбеляза професор Василев.

При изпълнението и техническото задание също бяха отправени някои забележки. Например използването на лампи с автономно захранване от фотоволтаични клетки. Според организацията не е практично тяхното поставяне на места, където има развита електрическа мрежа, и такива решения е хубаво да се ползват, където няма необходимата инфраструктура. Това оскъпява както самата поръчка, така и последвалата поддръжка. Други проблеми са, че в обществените задания в малките общини се прави инфраструктура, чиято нормална експлоатация не може да се покрие от местните бюджети. Заради това в някои населени места се изключват части от уличното осветление, за да се пестят средства./Капитал

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here