Патриархът ще оглави богослужението за Възкресение Христово в „Св. Александър Невски“

0
66

На днешната Велика събота патриарх Неофит ще оглави празничното вечерно богослужение за Възкресение Христово в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Негово светейшество ще бъде посрещнат тържествено в 23.25 часа с празнично биене на камбаните, а богослужението е от 23.30 часа.

Към 23.45 ч. от параклиса на Синодалната палата в патриаршеския храм ще бъде донесен Благодатният огън, който няколко часа по-рано ще бъде пренесен от Божи гроб (в Йерусалим) от българска църковно-държавна делегация.

Точно в полунощ Светейшият патриарх ще поздрави с „Христос воскресе“ изпълнилия площада пред храма многоброен богомолен народ от специално издигната платформа пред катедралата. Тогава ще прозвучат евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: „Христос воскресе – Во истину воскресе!“, съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата „Св. Александър Невски“. След това патриарх Неофит ще отправи своето Пасхално приветствие към българския народ.
След връщането в храма ще започне празничната Света литургия или т.нар. Пасхално богослужение.Православната църква почита днес Велика събота – последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината – ада. Когато Господ Исус Христос издъхнал като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото отново се съединили и тялото възкръснало от мъртвите.

Велика събота е свързана и с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жените, носещи миро./КРОСС/

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here