Личните лекари излизат на протест – искат двойна потребителска такса и по-малко бумащина

0
195

Личните лекари излизат на протест днес. Той е насрочен за 12:30 ч и ще се проведе пред НДК, когато вътре тече неформално заседание на Съвета на министрите на здравеопазването, съобщи д-р Николай Брънзалов от Национално сдружение на общопрактикуващите лекари пред БТВ.

Джипитата настояват за двойно увеличение на потребителската такса – от 2.90 лв. на 5.10 лв., и намаляване на административните им дейности и задължения, които не им позволяват да изпълняват основните си задължения като лекари. След като попълним всичко остава минутка за преглед, възмути се д-р Брънзалов.

Натоварването ни е толкова голямо, че вече има починали колеги на работните им места, посочи той.

Семейните лекари не за първи път искат законодателна промяна за отпадане на отчетите с описите на касовите бележки, но резултат няма.

Последния път, когато излязохме в един мразовит ден, от Министерството на здравеопазването набързо ни поканиха в едно мазе, двамата зам.-министри се срещнаха с нас, казаха, че били сформирани работни групи и т.н. – бързаха да се отърват, припомни лекарят.

Джипитата настояват всички освободени сега от потребителска такса да я плащат в пълен размер, а сумите да им бъдат възстановявани от съответните институции.

Според джипитата потребителската такса трябва да е 1% от минималната заплата, а 24-часовото им разположение на пациентите да отпадне.

offnews.bg

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here