Скандал! Btv спря „Шоуто на Слави“ заради Васил Иванов – позиции

0
2596

Шоуто на Слави Трифонов, което трябваше да се излъчи тази вечер в ефира на bTV, пак бе цензурирано.

 Гост в днешния епизод трябваше да бъде журналистът Васил Иванов, който напусна Нова телевизия. Той трябваше да изнесе скандални данни за наложена му цензура от страна на медията.

 Предаването на Слави Трифонов започна в 22,30 часа, но със стар епизод, а надсловът гласеше: „Съдържанието не отговаря на редакционната политика на медията“. Телевизията реши да пусне епизода на шоуто от Йордановден с водещ Иво Сиромахов.

 „Би Ти Ви спряха предаването заради мен! Свалиха го 15 минути преди излъчване в ефир! Това ми обясниха. Утре обаче ще дадем пресконференция, която ще се излъчва в интернет, за да разкажем всичко“. Това обяви пред ПИК бившият вече разследващ журналист на Нова тв Васил Иванов.

 Днес Иванов обяви решението си да напусне Нова телевизия, защото върху него е налагана „системна цензура“ от директора на „Новини и актуални предавания“ – Дарина Сарелска.

 „Днес напуснах Нова телевизия след 14 години работа там. Тръгвам си заради системна цензура, налагана през последната година от страна на директора на „Новини и актуални предавания“ – Дарина Сарелска“, написа журналистът.

 По-късно Нова тв излезе с официално изявление по повод обвиненията на Васил Иванов, че си тръгва от медията заради Сарелска. От медията обясниха, че при тях „работи обособен екип от разследващи журналисти, носители на множество награди и автори на редица силни журналистически материали, разобличаващи злоупотреби във всички сфери и нива на публичния живот“. От Нова тв също така пожелаха успех в бъдещите начинания на Васил Иванов.

„Спряха Шоуто на Слави заради моето участие! Заснехме предаването, разказах и показах неопровержими факти за оказваната върхрху мен цензура от Нова телевизия, публиката онемя. 15 минути преди излъчванета Слави ми се обади и ми каза, че шефовете на БТВ са му заявили, че частта с моето участие няма да бъде излъчена, а тя бе 35 минути. Той е отказал категорично да се пусне без моето участие. Не мога да повярвам, че БТВ спира предаване, в което журналист от конкурентната медия разказва за цензурата, налагана му в нея. Това доказва, че центъра на политическата цензура(защото аз показах политическа корупция и свързаното с това мое цензуриране) е един и същ. И вече едва ли някой ще се усъмни в думите ми, че съм жестоко цензуриран от 1 година насам. Браво на Слави – оказа се истински мъж. Утре на пресконференция ще повторим предаването, както бе заснето днес. Ще се предава по интернет. Колеги, информация за подробностите – към Шоуто на Слави“.- написа преди малко Васил Иванов във Фейсбук профила си.

Слави Трифонов също реагира в профила на шоуто във Фейсбук:

„Скъпи приятели, тази вечер „Шоуто на Слави“ отново не бе излъчено. Публикуваме писмото, което Слави Трифонов изпрати до медиите:

Уважаеми колеги журналисти,
тази вечер моето шоу беше спряно. Беше спряно отново. Този път причината е следната: на гости ми беше разследващият журналист от Нова телевизия Васил Иванов. В предаването той разкри изключително гнусни и скандални случаи на цензура и корупция, подкрепени с факти и записи. Тъй като предаването е на запис, още преди това получих писмо от мениджмънта на БиТиВи да не интервюирам Васил Иванов.
Аз не се съобразих с това искане. Реализирах предаването, защото смятам, че истината и моралът са по-важни от всичко. Интервюирах Васил Иванов, след това получих отново писмо от БиТиВи, в което те искат да махна интервюто. Аз отново не се съгласих и предаването беше спряно.
За да научите цялата истина, заповядайте утре на нашата пресконференция, на която ще присъства и Васил Иванов. Часът и мястото ще ви съобщим допълнително.

Вярвам, че истината и свободата на словото са важни не само за нас, а и за вас.“

От bTV разпространиха до медиите съобщение, в което обясняват защо тази вечер излъчват стар епизод на „Шоуто на Слави“:

 „bTV излъчва повторение на епизод на Шоуто на Слави тази вечер. Предвиденият за тази вечер епизод няма да бъде излъчен, поради несъответствие на съдържанието му със стандартите за редакционно съдържание. bTV счита, че представянето на едностранна позиция противоречи на етичните стандарти и на добросъвестнотта. bTV стои твърдо зад спазването на законодателната рамка в страната и високоетичните стандарти“, пишат медията.

 

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here