Още 30 000 остават без работа

0
39

През тази година безработицата ще достигне 13% или още 30 000 души може да останат без работа, показват актуализирани данни на Министерство на финансите, предаде Стандарт нюз.

Прогнозата сочи, че свитият трудов пазар и ограниченото потребителско търсене ще задържат инфлацията на ниски нива от 1,8 процента през тази година.

Конвергентната програма е публикувана за обсъждане на сайта на Министерство на финансите.

Според прогнозата съкращения се очакват предимно във фирмите, изнасящи продукция. В сферите на строителството и услугите пък ситуацията може да се задържи, но не се очаква наемане на нови служители.

От финансовото министерство успокояват, че тъй като по-голямата част от съкращенията вече е извършена, се очаква темпът на освобождаване на работна ръка да се забави.

Прогнозата за 2014 г. не е много по-розова. Очаква се съвсем слаб спад на безработицата до 12,8%. Едва през следващите две години се очаква показателят да има по-голямо подобрение.

Съкращенията са довели до оптимизация на процеса и повишаване на производителността на труда, но заедно с това и до намаляване на доходите. Министерството очаква скромно увеличаване на заплатите с 4,5 до 6% до 2016 г.

От това повишаване обаче трябва да се извади инфлацията, която според прогнозата ще бъде 1.8% през 2013 г., след което ще се ускори до 2.6 – 2.7% в периода 2014-2016 г.

Коментари от Фейсбук