Фирма източва 30 млн. лева в схема с Държавния резерв

0
915
За измама в особено големи размери, свързана с Държавния резерв, научи “Гласове” от свои източници. Става дума за отработена схема, която не би могла да се осъществи без знанието на ръководството на резерва и активното бездействие на другите държавни институции. Измамата излиза наяве на фона на скандалния факт, че фирмата на сегашния шеф на Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси” (ДА ДРВВЗ) Станимир Пеев участва в охраната на половината имоти на Министерството на отбраната. Схемата, която описваме, е от друго естество, но е показателна за начина, по който се източва едновременно Държавния резерв и една от големите частни банки. Става дума за 30 млн. лева.

Според нашите източници фирма „Полисан” е взела кредит от „Уникредит Булбанк” АД в размер на милиони левове. Тя обезпечава този кредит с особен залог върху дизелово гориво, който надлежно е вписан в Централния регистър на особените залози. После фирмата продава това гориво на държавния резерв. За 30 млн. лева. Сделката се случва на борсата, но нито от борсата, нито от ДА ДРВВЗ си правят труда да проверят дали горивото не е с някакви тежести. Просто го купуват и нещо повече – оставят го на съхранение при фирмата, която им го е продала. Разбира се, срещу заплащане, както е по закон. 

Излиза, че Държавният резерв хем купува гориво от „Полисан”, което е заложено пред банката, хем плаща на фирма “Полисан” десетки хиляди левове годишно, за да го съхранява.

След като “Полисан” е взела два пъти пари за едно и също гориво, спира да плаща кредита. Банката тръгва да си взема особения залог, но установява, че горивото вече е продадено на Държавния резерв и не може да го вземе, защото е задължителен запас по закон. 

„Полисан” тръгват към несъстоятелност, което практически означава, че всичките й кредитори ще пият по една студена вода, в това число и Държавният резерв. Желязна схема. Според източниците на „Гласове“ тя няма как да сработи без знанието на Станимир Пеев и ръководството на ДА ДРВВЗ, а подобни схеми от години се въртят в резерва, но за тях никой не пише и не говори.

От момента, в който ДПС и Делян Пеевски овладяха Държавната агенция “Държавен резерв и военновременни запаси”, още по времето на Тройната коалиция, настана медийно мълчание за далаверите в Резерва. И нищо не е в състояние да го наруши, въпреки че формално сегашния шеф е от ГЕРБ и кара трети безметежен мандат. Именно необявената коалиция между ГЕРБ и ДПС гарантира несменяемостта на шефа на агенцията при всички правителства на ГЕРБ. 

Гласове

 

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here