Подслушване, задраскване на номинации и манипулиране на конференции преди 49-ия конгрес на БСП

0
405

„Позитано“ 20 дели социалистите на „автентично леви“ и „честни“ и нечестни“

Подслушване, задраскване на неудобни на соцръководството номинации за лидерския пост, манипулации при провеждане на конференциите, масови нарушения на устава на БСП. За такива практики в навечерието на 49-ия конгрес на БСП разказа социалистът Пламен Станкулов от Видинската организация на партията.
„Изложил съм подробно всички нарушения в жалба до Общопартийната контролна комисия, писах и до вестник „Дума“, но не последва нищо“, разказа пред Епицентър.бг той.

На конференцията на БСП-Видин, проведена миналата събота (9 април), пред очите на председателя на БСП Михаил Миков депутатът Филип Попов заявява, че видинските социалисти трябва да излъчат само един номиниран за лидерския пост, твърди пред Епицентър.бг Станкулов. Част от делегатите на конференцията ръкопляскат, други дори стават прави, трети са обезверени и обезкуражени, възраженията са неглижирани. Номинациите на Корнелия Нинова, Илияна Йотова, Красимир Янков и Янаки Стоилов „автоматично отпадат“.

На 12 април Станкулов информира писмено Националния съвет на партията за тринадесет нарушения на партийния устав по време на отчетно-изборната кампания в БСП, на които е свидетел. Между тях: че структурите от Видин са били задължени да провеждат предконгресните си събрания само в две помещения, в които има монтирана подслушвателна техника; че до участие в конференцията и излъчването на делегати са допуснати основни организации, създадени след предвидения в устава краен срок (три от тях в циганския квартал „Нов път“, което поражда съмнения за нагласяване на делегатския състав за конгреса); в ръководните органи на общинската организация са допуснати в противоречие с устава хора с по-малко от една година партиен стаж; че численият състав на общинската организация във Видин е манипулиран; че са допуснати делегати, които според устава са отпаднали от членство в БСП.

На 14 април Станкулов пише до вестник „Дума“ материал, озаглавен „За лявото и хибридната война“. В него твърди, че в БСП се води истинска хибридна война срещу кандидатурата на Корнелия Нинова, като човек с най-големи шансове да измести действащия председател от поста му. Но не липсвали и „залпове“ срещу Красимир Янков, Георги Гергов, Драгомир Стойнев и Кирил Добрев.

Социалистът посочва, че се противопоставят поколенията в БСП, че се говори как „на конгреса ще изхвърчат старите фактори”, че членовете на партията се делят на „леви автентични, истински, оригинални, честни и нечестни, фалшиви”, че е налице разделение и по отношение на дебелината на партийната биография, че се насърчава партийният кариеризъм, че задължително се омърсява всеки, който е дръзнал да подкрепи друг номиниран, че се натрапва, че основният проблем на БСП е АБВ.

В друг материал до „Дума“, също неизлязъл, още от 30 март, Станкулов коментира предизвикалата скандал в партията декларация „125 години БСП“. В него пише: “Справедливо ли е другари, вие там горе които позволихте и според самите вас да помътнее звездата на социализма от идейни отстъпления и порочни практики, да ни омайвате, че точно пак вие, пак същите ще я излъскате и ще заблести с пълна сила.”

 

Някои може да си помислят, че всичко това, което разказа Пламен Станкулов, би минало под общия знаменател – човек обиден, недооценен, едва ли не – единичен случай. Проблемът е, че това, което става във  Видинската организация на партията е  масова практика. За същите скандални случаи вече разказаха  в медиите социалисти и от Враца, Велико Търново, Хасково, Пазарджик, Стрелча, Банско, Гоце Делчев. Дадоха примери, когато на общински конференции редови партийни членове са питали: „Къде е номинацията на Корнелия Нинова, която нашата основна партийна организация издигна?“, „Как така се е изгубила номинацията на Илияна Йотова, която ние направихме? Добре, загубила се е, нали имаме право да номинираме и на общинската конференция – ето, номинираме!“, „Защо  трябва да изпратим само една номинация? Имаме право на толкова, колкото е броят на делегатите, които излъчваме. Ще изпратим всички, ние ценим и уважаваме всички тях, пък нека конгресът реши!“

Това не са измислени реплики, просто авторите им не искаха да застанат с имената си зад тях. Не от страх, повечето са пенсионери, какво има да губят?

По-скоро от отчаяние. И болка, че в това се е превърнала тяхната партия./epicenter.bg

1459669582Красина Кръстева
Автор

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here