Симеонов иска връщане на пушенето на закрито

0
189

Валери Симеонов обмисля връщане на пушенето в обособени помещения. НФСБ ще предложи законопроект за промяна в Закона за здравето, с който да се разреши тютюнопушенето, да се възстанови частично стария режим, коментира пред БНТ вицепремиерът по икономическа и демографска политика.

 Симеонов не разбира смисълът да се ограничава тютюнопушенето в заведения за хранене и който не се спазва.

„Законът за тютюнопушенето трябва да отговаря на нормативите, но и на реалните нужди на обществото. Ако искаме да съдействаме на бизнес, каквато е целта на НФСБ, в туристическите обекти трябва да има възможност тези хора да пушат и да не си гонят клиентите“, допълни вицепремиерът.

 Симеонов коментира, че се предвижда отделна такса за апартхотелите по Закона за месните данъци и такси, която трябва да се плаща от всеки собственик на апартамент в курорт, а размерът й ще зависи от типа курорт.
 Друг законопроект, подготвен от НФСБ, е свързан с прецизно уточняване на понятието „преместваем обект“ и с изискванията към него.

Предвиждат и промени и в Закон за хазарта, сред които и премахване на оповестяването на игрите и спечелите печалби.

Симеонов обясни и че по наредбата за ТЕЛК-овете ще се работи допълнително. Ще се вземат под внимание съображенията на различни партньори и ще се създаде работна група, на която ще се обсъждат сроковете. Няма спешен срок, той е до края на 2019 г., каза той и допълни, че става въпрос за два етапа като по-важен по думите му е приемането и въвеждането в действие на наредбата за оценката на здравословното състояние, която предстои да бъде обсъдена днес.

„Сама по себе си медицинската експертиза представлява революция в работата на ТЕЛК-овете на комисиите, които дават заключение за здравословното състояние на хората с ограничена трудоспособност. Тя е създадена по образец на германската система и е подготвяна в продължение на половин година. Някой да не си мисли,че е административен акт, който е измислен в последната седмица и пляснат, защото му е дошло времето„, добяви Симеонов.

Огромните злоупотреби са причина, за да се стигне до промяна на нормативната уредба, обясни вицепремиерът.

news.bg

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here