Първан Симеонов: В управленската програма на ГЕРБ и Патриотите няма нищо особено и неочаквано

0
96

В управленската програма на ГЕРБ и Обединени патриоти (ОП) няма нищо особено и неочаквано“, коментира пред агенция „Фокус“ политологът Първан Симеонов.

„Очевидно това ще бъде управление, което акцентира върху политиката по доходите, като потенциалната неприятност от това е, че като цяло едва ли това ще е управление, което ще разсее усещането, че България е задлъжняла. По всичко личи, че това е управление, което ще възприеме идеите на Патриотите най-вече по отношение на реда и сигурността. Явно е също така, че се търси възпроизводство на програмните начала, които бяха заложени от ГЕРБ в хода на предизборната кампания“, каза Симеонов, цитиран от „Фокус“.

„Все пак трябва да си даваме сметка за нещо много важно – това в крайна сметка са програмни приоритети. Това е по-скоро платформа, отколкото програма, защото подава стремежите, а конкретиката вероятно ще я видим в хода на самото управление. Въобще малко се надценява важността на програмите. Нали не мислите, че програмата е нещо фиксирано, на което ясно може да се направи оценка дали се изпълнява или не. В днешния факт са по-важни интерпретациите, отколкото фактите. Поне с програмата аз не съм и очаквал да има някакви проблеми. По-интересно ще бъде, когато започнат да говорят за министерски места“, продължава политологът.

Според него ГЕРБ и патриотите най-вероятно ще успеят да се разберат за разпределението на министерствата. „Едва ли ще е най-лесното, но ще стане, защото първо, има обществена поръчка за такова управление, хората ще го харесат и го харесват очевидно. Второ, патриотите са наясно, че са в ситуация: „Кога, ако не сега?“. Трето, Борисов вече е доста по-ошлайфан в политическия си стил. Всичко това ме кара да мисля, че по-скоро ще намерят формулата“, заявява Симеонов. На въпрос дали според него следващото управление ще изкара пълния си мандат, той отговори: „По тези изразени причини, плюс причината Европейско законодателство, което ще му налее допълнителен импулс, мисля си, че е възможно да се случи. Не е изключено и по-рано да си тръгнат, разбира се, но не е изключено и да останат“.
epicenter.bg

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here