Пенсионери: Позицията на Борисов е цинична

0
169

Обединените пенсионерски съюзи изразяват своя остър протест срещу изявлението на бившия премиер. На предизборен митинг в Пловдив Бойко Борисов обвини пенсионерите за критично ниското ниво на фискалния резерв, предаде БГНЕС.

По неговите думи резервът е изяден не от доскоро управлявалата партия, а от пенсионерите, се заявява в Декларация на Обединените пенсионерски съюзи. „Ние осъждаме позицията на премиера, че стопяването на резерва се дължи на увеличените при тройната коалиция пенсии, които били изплатени от ГЕРБ. Подобна позиция е не само невярна, но и крайно цинична. По логиката на Борисов българските пенсионери трябваше да останат на нивото на пенсиите от 2008 година, които бяха недостатъчни дори за физическото им оцеляване.

Пенсионерските съюзи обръщат внимание на бившия премиер, че той е длъжен да обясни къде се стопиха 5 млрд. лева от фискалния резерв при неговото управление и защо сега резервът е на критичното ниво от 3 млрд. лева, без никакъв ръст на Брутния вътрешен продукт. При това останалите 3 милиарда са парите от Сребърния фонд и средствата за АЕЦ „Козлодуй“, които се смятат за неприкосновен запас. Това означава, че държавата е пред фалит. И този фалит се дължи не на изплатените след 2009 г. пенсии, а на неразумно изхарчените от ГЕРБ 5 млрд. лева, присвоени от близки на Борисов олигархични кръгове.

Ние осъждаме и позицията на служебния премиер Марин Райков, който отхвърли нашето искане за двумесечен мораториум върху сметките на пенсионерите за ток, парно и вода. Така Райков доказа, че е продължител на тази нечовешка социална политика.

Поради всичко това ние призоваваме пенсионерите в цялата страна да излязат на протест срещу геноцидната политика на Бойко Борисов и Марин Райков – в четвъртък, 18 април, от 11.00 часа, като националният протест ще бъде на пл. „Александър Невски“, се заявява в декларацията.

Тя е подписана от Пламен Иванов – Федерация на пенсионерите и възрастните хора – КНСБ; Здравко Георгиев – председател на Съюз на пенсионерите – КТ „Подкрепа“; инж. Сашо Радев – Национална инициатива „Социална солидарност“; инж. Сава Гърбузанов – Съюз на пенсионерите; арх. Никола Куков – Българска асоциация на пенсионерите (БАП); инж. Костадин Недев – Българска асоциация на пенсионерите (обединени); доц. Донка Стефанова – БАП – Варна; Мария Стоева – БАП – Бургас; доц. инж. Найден Москов – БАП – София; Иван Чапразов – Асоциация на пенсионерите – Стара Загора; Веселин Стоянов – БАП – София; д-р Велизар Енчев – говорител на пенсионерските съюзи.

Коментари от Фейсбук