Краят на една илюзия! СДС фалира, дължи 350 000 лева

0
157

Съюзът на демократичните сили (СДС) е в практически фалит. Централата на партията на столичната ул. „Раковски“ 134 дължи над 350 000 лв., съобщиха пред Епицентър.бг от ръководството на формацията, която не успя да влезе в следващия парламент като част от Реформаторския блок.

Крупната сума е натрупана по време на управлението на Божидар Лукарски. Оказа се, че партията има неплатени наеми, дължат се огромни суми за такса смет, за данъци, за вода и към „Топлофикация – София“. Темата е била обсъдена на едно от последните заседания на ръководството, но отговори на въпросите как е бил натрупан този огромен дълг, така и не са били дадени.

На практика СДС е в практически фалит и отговорност за това носят Божидар Лукарски, който подаде оставка от лидерския пост и главният секретар Филип Кирев. През последните години двамата са разпределяли партийните финанси и са успели да изолират зам.-председателите на синята партия. Не е ясно как е била изразходвана партийната субсидия, каквато сините получаваха като част от парламентарната група на „Реформаторския блок“ в 43-ия парламент.

Според неофициална информация, СДС ще освободи по-голяма част и от администрацията си, тъй като издъхва с бюджета за заплати. Хората, които помагаха в кампанията, също ще останат без работа и вероятно ще се насочат към ГЕРБ. Партията няма да получава субсидия от държавата, защото на изборите през март бе част от коалицията „РБ-Глас Народен“, но не успя да премине 4-ата бариера за влизане в парламента. Пари от бюджета получават единствена партиите, спечелили 1 процент от гласовете.

Заради изборната загуба и оставането под 1-процентната бариера, СДС ще загуби и емблематичната си сграда на ул. „Раковски“ 134. От областната управа в София – град вече съобщиха, че предстои да изпратят писма до партиите, които трябва да освободят държавните си офиси. Официалните съобщения вероятно ще бъдат връчени след празниците.

В СДС коментират, че най-комичното в случая е, че фалитът на партията е дело на бившия министър на икономиката Божидар Лукарски, който напусна лидерския пост след провала на парламентарните избори. В синята централа обаче се твърди, че е възможно той отново да се кандидатира за поста на националната конференция, която ще се проведе на 13 май. Основната цел на форума е да бъде инициирано бъдещото трайно обединение на десницата.

Бившият председател Божидар Лукарски и главният секретар Филип Кирев не отговаряха на мобилните си телефони.
epicenter.bg

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here