Евгений Бакърджиев: Главорезът на СДС е Иван Костов!

0
315

Бъдещето на сградата на СДС зависи от бъдещето на СДС. Това заяви бившият вицепремиер от правителството на СДС Евгений Бакърджиев в студиото на БТВ. Той, бившият служебен премиер и дългогодишен кмет на София Стефан Софиянски и зам.-председателят на СДС Румен Христов участваха в разговор за бъдещето на СДС и възможността сградата на „Раковски“ 134 да бъде отнета заради слабия резултат на парламентарните избори.

Бакърджиев посочи, че от бъдещето на сградата зависи какво е бъдещето на СДС. „Ако в момента проблемът на държавата е тази сграда, значи сме сбъркали приоритетите в държавата. Вземете мерки, не се проваляйте“, обърна се той към служебния премиер Огнян Герджиков.

„Да не гледаме на СДС само като структура. Това е идея. През годините голяма част от тях се реализираха. Благодарение на синята идея сме част от ЕС, сменихме икономическия и политическия модел“, каза Стефан Софиянски.

„Тъжно е. 1997 г. е последният случай, в който е спечелено мнозинство в парламента“, припомни Евгений Бакърджиев. „Отнемането на сградата ще е най-големия удар по СДС. Този съюз е излъчил трима министър председатели, двама президенти и безброй областни управители. Хората, които вярваха в синята идея не са виновни, а всички ние. По-лошо не можа да се случи на десницата“, коментира зам.-председателят на СДС Румен Христов и добави, че трябва да извадим на преден план нова кауза. „Ние сме единствената партия, което имаше кауза и я постигна“.

„Не можахме да се съберем и не влязохме в парламента. В дясно има 500 000 гласа, но ние не успяхме да ги съберем. Нужна е кауза“, каза Румен Христов.

Стефан Софиянски заяви: „Допускали сме много грешки – и в процеса на приватизацията, и в реформата на земеделското стопанство. Ликвидационните съвети бяха голяма грешка.

Проблемът на България обаче са тези, които управляват България днес.“

Най-остър в оценката за изминалите години бе Евгений Бакърджиев.

Той защити разрушаването на мавзолея на Георги Димитров с думите: „Синята идея беше много силна, когато сринах мавзолея. През 1999 г. десницата получи голям успех. Мавзолеят много помогна.“

„Най-големият успех на класическата десница беше през 1996 г. Събарянето на мавзолея много помогна тогава. След 1999 г. беше сложен края на усилията на десницата“, върна лентата Бакърджиев. „От 1999 г. изборите бяха обявени за загубени и започна масова чистка в структурите в цялата страна“.

Бакърджиев припомни разводите в дясно с тежки думи по адрес на бившия премиер Иван Костов. „Главорезът на СДС е Иван Костов. Той разби съюза. През 2001 г. отстраниха голяма част от СДС с отцепването. Костов е демонът на демокрацията“, каза той.

Стефан Софиянски върна разговора на плоскостта на идеите.

„Хората гласуваха за нашите идеи, гласуваха за надеждите, които носехме. В момента, в който постигнахме идеите си, някак си се изпразнихме от съдържание, не успяхме да продължим. Аз до последно молех Иван Костов СДС да влезе с министри в правителството на царя“, каза той.

„Хората не са се отдръпнали от синьото. Тези, които поеха работата от нас в голямата си част са леви. Допускали сме много грешки“, призна Софиянски. Но веднага добави, че това са неща, които са поправими. „Когато ние управлявахме България се развиваше. Проблемът е, че това вече не е така“.

„Не сме свършили още нашата работа. Ние носим вина за много грешки, но въпросът е, че хората още вярват. В момента, в който се постигнаха високите цели, някак си изгубихме съдържание“, каза още Стефан Софиянски. „Сградата винаги е символ. Когато се събори мавзолеят аз бях кмет на София. Той бе един тумор. Той беше запушил центъра на София. Сградата на СДС е ценна като дух и присъствие“, бе мнението на Софиянски.
epicenter.bg

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here