ГЕРБ и Патриотите се разбраха за програмата за управление

0
102

ГЕРБ и Обединени патриоти се разбраха за програмата за управление през следващите четири години. След поредните разговори между двете формации те излязоха с официално изявление пред медиите от парламента.

Пръв взе думата съпредседателят на патриотите Валери Симеонов.

„Изправяме се пред вас, за да ви информираме, че формирането на общата програма вече е завършено. Разписана е от 21 страници като една символика за това, че се обединяваме около общото си решение да организираме и проведем управлението на страната до 2021 г. Програмата може да приемете като България 2017-2021. В нея са заложени основните приоритети, които трябва да бъдат ревизирани. Обединени сме твърдо около тази програма, която поемаме ангажимента да реализираме в рамките на това управление“, коментира Симеонов, цитиран от „Фокус“.

По думите му в резултат от изборите в края на март, не е имало много възможни комбинации за съставяне на бъдещо правителство и съгласно решенията на българския народ, са длъжни в името на интересите на България да постигнат обща програма и да реализират общо управление, тъй като други варианти няма.

След него говори и лично лидерът на ГЕРБ и очевидно бъдещ министър-председател Бойко Борисов.

„Искам да благодаря на всички участници в преговорите, защото, ако не бяхме постигнали съгласие, трябваше да отидем на нови избори, а това щеше да е пагубно за държавата“, обяви Борисов.

„Винаги съм считал демокрацията като нещо свято. Върнахме управлението с цел народът да може да се произнесе как и по какъв начин да бъде управляван. Ако не бяхме направили тези компромиси, БСП и Обединени патриоти не могат да направят коалиция, дори и с ВОЛЯ“, каза още лидерът на ГЕРБ.

„Бяхме заявили, че нашите партньори при евентуално такова развитие на изборите, ще бъдат Обединените патриоти и Реформаторския блок. Затова ни беше лесно да определим с кой ще управляваме. Беше ни трудно и затова благодаря на всички, тъй като трябваше да се положат много компромиси, отстъпвахме в пенсиите, те отстъпваха в други неща, но винаги сме се водили от принципа „България над всичко“, коментира Борисов.

„Тъй като много анализатори се опитват да кажат дали отиваме на Патриотите, или те на нас, ако ние не бяхме направили тези компромиси, особено преди няколко дни имаше изключително вододел на преговорите, БСП и „Обединените патриоти“ не могат да направят дори и с ВОЛЯ коалиция, за да им стигне за управление. Друг въпрос е, че те поне и пред мен заявиха, че това не стои като вариант – ние с БСП и ДПС не можем да управляваме. Чисто математически, ако не се бяхме разбрали с тези хора, трябваше да отидем на нови избори в следващите няколко месеца“, каза още Бойко Борисов.

Той беше категоричен, че имена на министри още не са обсъждани. Това ще стане от понеделник.
cross.bg

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here