„Апартаментгейт“ ще рестартира доверието в политиците

0
199

„Апартаментгейт“ може да е един от факторите, които да рестартират доверието в българския политически процес. Първоначално всичко ще изглежда като дълбока тиня, но с времето политиците, които не издържат на обществения тест на доверие, ще бъдат принудени да дадат крачка назад. Този анализ на ситуацията направи пред Радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов, който е и изпълнителен директор на „Галъп Интернешънъл“.

Според него в момента в ГЕРБ започва битка за наследство. Разпределят се позиции сред тези, които остават на гребена на вълната след Бойко Борисов.

Борисов не е вечен. ГЕРБ ще трябва да продължава и след евентуално негово оттегляне от партийната политика. Ще трябва да се мисли за утрешния ден, добави Симеонов.

В ГЕРБ винаги е имало две визии. Една доста по-праволинейна и друга доста по-чувствителна за общественото мнение – визия партийна и визия борисовска. Или винаги е имало други две визии: визия малко по-ориентиранa към Изтока, в тукашния контекст и политическите нрави, и друга прозападна визия. Този тип напрежение ще продължи, така че аз лично очаквам и занапред да припламват искри. Но голямата цел на ГЕРБ ще бъде това да не личи, вътрешните напрежения да не личат и поне засега те се удържат, обясни политологът.

Първан Симеонов каза още, че при общото погрозняване на политическия процес хората са склонни да мислят, че и едните, и другите еднакво не стават и да търсят някой трети. Има фигури, към които българите биха се обръщали с интерес в ситуацията – президентът Румен Радев и омбудсманът Мая Манолова, каза още Първан Симеонов, като допълни, че вероятно няма да липсват и нови кандидати.

Дългосрочният ефект от „Апартаментгейт“ може и да е позитивен, но краткосрочно ще изглежда грозно, коментира Симеонов. По думите му скандалите с имотите могат да имат ефекта на доминото.

Първо ще доведат до това, че край сухото ще гори и суровото. После ще доведат до прочистване на властта, а може би и на цялата политическа прослойка, защото вадейки си кирливите ризи един на друг, политиците ще имат повече от едно на ум, какво, кога, как купуват, правят и показват като жизнен стандарт. Трето – скандалът вероятно ще има отражение в изборни резултат. Четвърто – ще позволи на Бойко Борисов да вземе обратно част от пространството в партията си, което досега, като че ли бе взел г-н Цветанов./КРОСС/

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here