Назрява конфликт между управляващите заради игрите на късмета

0
3766
Буксуването на промените в Закона за хазарта, предложени от депутати от ”Обединени патриоти” може да породят ново напрежение между партньорите в управляващата коалиция. От ГЕРБ умишлено не придвижват проекта, който отлежава вече близо година.

Текстовете, целят ограничаване на рекламите на игри на късмета, както и продажбата на лотарийни талони само на места, лицензирани за хазартна дейност.  Вече няколко пъти през март на председателски съвети патриотите са настоявали законопроектът да бъде включен в дневния ред на парламента, но напразно. От ГЕРБ смятат, че темата била „деликатна“ и не било добре да се повдига точно преди избори, пише „Сега“.

 

Миналата година ГЕРБ успя да блокира приемането на ограниченията за хазарта, като настоя, че те трябва да бъдат съгласувани с Европейската комисия. Проектът бе изпратен в Брюксел през лятото. През октомври Европейската комисия даде зелена светлина за промените, но не последва гласуване.

 

Дни преди Коледа Менда Стоянова уверява, че измененията ще бъдат разгледани от депутатите веднага след коледната ваканция – още през януари. От май 2018 г. до днес проектът стои на изчакване.

 

Преди време Фрог направи поредица от публикации, в които разкри вредата от хазартните игри и необходимостта от контрол.

 

Както знаете сега билетчета на късметчета се продават повсеместно – по бензиностанции, в хипермаркети, в обектите от веригата „Лафка“ и павилионите за вестници, в офиси на застрахователни брокери и дори на гишетата на държавното предприятие „Български пощи“, което пък е в пълно нарушение на Закона за хазарта. Има предложение и за промени в още един закон – този за радио и телевизия. Там се очаква ограничаване на рекламата на хазарт, включително и показването на печелившите от лотарийните игри.

 Фрог
Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here