Мика Зайкова: Поскъпването на газа ще замрази заплатите

0
58

Увеличението на цената на природния газ ще доведе до поскъпване на редица стоки и услуги, сочи анализът, който направи в сутрешния блок на БНТ финансистът Мика Зайкова.

60% от себестойността на хляба е газ, газът е и суровина на торовете в селското стопанство, ще има проблеми и в промишлеността, каза тя.

„Поскъпването на хляба неминуемо ще удари най-бедните домакинства. Ръстът на инфлацията ще надмине здравословното ниво от 2%. Това не звучи добре, защото ще бърка в джоба на българина. Работещите бедни от 600 000 ще станат поне 700 000. Като имаме предвид и задлъжнялостта към банките, нещата стават не много добре“, заяви Зайкова.

„Интересно защо е дълбока тайна протоколът за увеличението на водата. Хората искат да видят кой как е гласувал. Винаги в такива ситуации има съмнение за корупционни практики“, продължи тя, коментирайки и скока в цената на водата.

„Това, което се случва с натрупване, ще доведе и до други негативни тенденции – бизнесът няма да има желание да увеличи доходите, а малките фирми или ще потънат в сивата икономика, или ще съкратят хора. Има и риск да не издържи системата за социално подпомагане, защото ще нарасне значително броят на енергийно бедните. Системата може да гръмне“, предупреди Мика Зайкова.

В студиото бе и енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

„Енергийната бедност не е феномен за България, но за разлика от развитите страни в Европа, ние сме енергийно бедни и преди да платим месечните си сметки“, посочи той. Според него обаче има и добра новина в случая – че големият скок на цените няма да се повтори в следващите девет месеца.
epicenter.bg

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here