Шефът на ДКЕВР: Никой не говори за режим на тока

0
96

„Никой не говори за режим на тока. Няма да се случи такова нещо. ЕРП-тата са търговци на електрическа енергия, те не са производители. Ние не отнемаме лицензите на производителите“. Това каза Боян Боев, председател на ДКЕВР в интервю за предаването на ТВ7 „Факторът Кошлуков“ . Той заяви, че когато има налице определен проблем, следва да се направи разчет на паричните потоци.

„Разпределителното дружество притежава активите – мрежата, жиците. Снабдителното дружество е търговеца или дружеството, което купува енергията и ни я фактурира на всички нас. Те са търговците. Финансовият ресурс, който тръгва от населението към ЕРП-то, една част от тях отива към НЕК, с другата част те се разплащат към малките производители. Но на електроснабдителните дружества им се компенсират тези разходи за плащане. Процедурата е такава, че те трябва да ги предявят пред нас, след като е приключил отчетният период.

Техният отчетен период приключи в края на юли 2013 година. Тоест сега в заявлението си към 31 март, което все още не са подали ЕРП-тата, трябва да представят тази отчетна информация, която ние да разгледаме. Механизмът или методиката, по която следва да бъдат възстановени тези разходи, следва да бъде изготвена от ДКЕВР. Не могат тези дружества сами да определят начина, по който да вземат този ресурс от системата. След като бяха налице факти и обстоятелства, с които дружествата блокираха паричния ресурс към НЕК, ние изискахме от тях информация, изготвихме наказателните постановления и в едно с това ние стартирахме процедурата за отнемане на лиценз“, каза още Боев.

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here