Румен Радев: Антикорупционният закон е беззъб спрямо Цветанов

0
141

Случаят с апартаментите далеч надхвърли обхвата на една имотна сделка, защото пряко рефлектира върху доверието в политическата класа и държавността.“.
Това заяви президентът Румен Радев в Кюстендил в отговор на въпрос къде е изчезнал моралът в политиката.

Повод за въпроса към него са последните имотни сделки на управляващите, най-актуалните сред които са новите апартаменти на лидера на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов, на правосъдния министър Цецка Цачева и на депутата Вежди Рашидов.
Общото между тримата е, че предпочитат дипломатическия столичен квартал „Изток“ и са от една и съща политическа сила.

 Очакванията на президента са, че антикорупционната комисия, чиито членове са назначени и контролирани от Цветанов, няма как да го разследва: „по беззъбия закон, наложен от самия него„.

Ако това не се случи, наистина можем да имаме сериозен проблем. И затова поредното, според мен, гарантирано оневиняване на г-н Цветанов ще се размине с моралните присъди на обществото. Това е големият проблем, който ни очаква„, каза държавният глава.

Радев припомни, че по време на годишния си отчет през януари е призовал Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) и другите органи да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта.

„Много ясно казах, че ако това не се случи, търсенето на справедливост и възмездие може да излезе извън рамките и механизмите на закона„, подчерта Румен Радев.

 Запитан какво е наложило създаването на Стратегическия съвет, който е на негово подчинение и алтернатива на какво е той, Радев каза, че не става въпрос нито за партия, нито за служебно правителство в сянка.

Ролята и функциите на този съвет са ясно описани в указа, с който съм го назначил, а това е търсене на идейна алтернатива на статуквото, търсене на стратегически решения за бъдещето на България“, посочи президентът.

Припомняме, председател на Стратегическия съвет е Иво Христов. В него са експерти от различни браншове – икономика, енергетика, театрознание, дипломация.

Държавният глава очаква в петък ръководството на ЦИК, за да се обсъди тяхната готовност и всички необходими мерки за провеждането на спокойни, честни и прозрачни избори.

 В Кюстендил на празника на пролетта Румен Радев коментира и предстоящото заседание на парламентарната комисия по вероизповеданията. Той се надява парламентът да излезе с мъдро и справедливо решение по отношение на задълженията на религиозните общности.

„Много по-важно е народни представители, управляващи, политици и особено ръководителите на вероизповеданието в България в никакъв случай да не спекулират с етническия мир, а да работят за единението на българския народ, не за неговото разделяне“, допълни Румен Радев.

news.bg

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here