Шок във властта след искането на ГЕРБ за уволнението на Москов и Ненчев

0
142

Шок настана в управляващата коалиция след декларацията на парламентарната група на ГЕРБ, в която се настоява премиерът Бойко Борисов да уволни министрите на отбраната и здравеопазването Николай Ненчев и Петър Москов, както и и всички кадри на ДСБ в изпълнителната власт.

 

Ултимативното искане на депутатите от ГЕРБ изненада както Реформаторския блок (РБ), така и Патриотичния фронт (ПФ). И в двете формации ясно разбират, че акцията на герберите е съгласувана с премиера и лидер на партията Бойко Борисов. Това означава, че със сигурност двамата министри и многобройните тъмносини кадри във властта са „пътници“.

 

Първата реакция на съпредседателя на РБ Найден Зеленогорски бе в защита на Москов и Ненчев. Зеленогорски обяви, че Блокът стои и зад двамата министри, които се справяли изключително добре със задълженията си. Той единствено допълни, че декларацията на партньорите им от ГЕРБ ще бъде обсъдена за Изпълнителен съвет на Реформаторския блок.

 

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов също беше изненадан от искането на хората на Бойко Борисов. Пред Епицентър.бг той прогнозира, че отстраняването на Петър Москов и Николай Ненчев ще доведе до трус в управляващата коалиция. Нарочените за уволнение са от квотата на Реформаторския блок, а според коалиционното споразумение отстраняването им може да стане само със съгласието на 5-те партии от раздираната от конфликти коалиция. Ако все пак реформаторите се съгласят да пожертват Москов и Ненчев, то ще трябва да посочат техни наследници. Тогава пък конфликтите в Реформаторския блок могат да излязат извън контрол, тъй като военният министър е лидер на БНЗС. ДСБ пък вече декларира многократно, че Москов не е техен министър, а е „отговорност на Бойко Борисов“.

 

Източници на Епицентър.бг от Реформаторския блок заявиха, министърът на отбраната нямал никакво намерение да подава оставка.

 

Поведението на депутатите на ГЕРБ и Борисов е очаквано и то не е изненада за никого, тъй като през последните дни именно лидерът на ДСБ Радан Кънев бе човекът, който обяви персонална война на ГЕРБ и лично на премиера Бойко Борисов. На 9 март, на личната си страница във „Фейсбук” Кънев написа:

 

Със значително интелектуално усилие и немалко тъга, дочетох безкрайното програмно интервю на г-н Бойко Борисов. И тъгата не е, защото премиерът обявява за свой основен, може би единствен враг ДСБ и РБ. Умният политик познава реалната алтернатива и заплаха, а политическият интелект на г-н Борисов не бива да бъде подценяван. Той е в правото си да атакува там, където го боли. БСП и ДПС отдавна са му съюзници, макар и слаби. Опасността за неговата власт идва отдясно”.

 

Радан Кънев демонстрира напълно неадекватно поведение и днес. На извънреден брифинг, той обяви декларацията на групата на ГЕРБ за „истерична“ и отново лансира тезата си за конфликт между Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Кънев дори посъветва парламентарната група да поиска вот на недоверие.

 

От Реформаторския блок обясниха още, че предстои среща на ръководството на коалицията, на която ще се изработи позиция относно декларацията на ГЕРБ.

 

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here