Борисов: Европейският съюз е най-доброто място за живеене

0
102

Това каза от Баку, Азербайджан, където е на официално посещение българският министър-председател Бойко Борисов, съобщава сайтът news.bg.

Европейският съюз е безалтернативно място заради свободата на словото, демокрацията, и върховенството на закона, каза още премиерът в изказването си на Седмия глобален бакински форум в рамките на работното му посещение.

„Затова ние винаги сме се стремили да има Брекзит със сделка или договор. Да има правила“, каза Борисов пред международния форум, който бе открит от президента на Азербайджан Илхам Алиев с официална церемония, посветена на новата външна политика, съобщиха от Министерския съвет.

В обръщението си към участниците във форума българският министър-председател акцентира, че само в последните 10 дни два пъти е говорил с британския премиер Тереза Мей по нейно искане, уточняват от МС. Към днешна дата надали има някой, който да е оптимист по темата и ако се стигне до Брекзит без сделка, това касае милиони хора като последствията ще са много тежки за всички, категоричен е Борисов.

Обобщавайки събитията в международен план Борисов изтъкна необходимостта от диалог и в сферата на въоръжението и международната сигурност. „Аз съм убеден и всички трябва да работим за среща НАТО-Русия. По-възрастните от нас помнят чудовищната надпревара във въоръжаването, в ядрените оръжия преди години“, каза още в изказването си в Баку министър-председателят.

Той бе категоричен, че надпреварата във въоръжението винаги е пряко свързана със социалните системи. „Колкото повече пари отделят бюджетите за въоръжение, толкова по-малко има за социални дейности. И в края на краищата носят смърт“, добави  Борисов.

Той акцентира, че неслучайно в момента България няма нито един конфликт със съседи в Европа и в света. „Можем да кажем, че днес с всеки един от нашите съседи имаме прекрасни взаимоотношения и те са именно на това позовани – добросъседство, взаимна изгода, уважение, религиозни, културни и всякакви ценности„, уточни премиерът Борисов.

Борисов изтъкна също и прекрасните отношения с Азербайджан и с президента Илхам Алиев. Днес двамата ще разговарят за възможността за участие на Азербайджан в европейския газов хъб „Балкан“.

По-късно българският премиер ще изнесе реч пред участниците във форума с акцент върху опита и усилията на България за мира, стабилността и развитието на Балканите.

Източник: news.bg

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here