Шефове на „Медицински одит” използват КОНПИ за саморазправа с хора, огласили корупционни схеми

0
215
Шефове от Изпълнителна агенция „Медицински одит” решиха да използват КОНПИ за саморазправа с неудобните служители.

Куриозното е, че началниците са сезирали комисията, която вече е част от новия антикорупционен орган, за това, че бившият главен секретар на ведомството Димитър Евлогиев е получил 6 заплати при доброволното си напускане, които по принцип му се полагат по закон. Любопитното е, че Евлогиев изнесе потресаващи факти за начина, по който се манипулират проверките на лекарските грешки и финансовите далавери в болниците.
След шокиращите разкрития, началници в „Медицински одит” решили да запушат устата на Димитър Евлогиев, като му организират проверка от КОНПИ. Не е тайна, че комисията, управлявана от Пламен Георгиев, се превърна в политическа бухалка за саморазправа с неудобните за властта хора. В паниката си, обаче от „Медицински одит” сами са си вкарали автогол. Ето как: В сигнала до КОНПИ те са се мотивирали със заповед за уволнение на Евлогиев. Според тях шестте заплати са незаконно придобити.

 

Оказва се, обаче, че истината е коренно различна. Въпросната заповед е била незаконна. Затова е била отменена от самите шефове на „Медицински одит” по всички вътрешно- административните правила. По-късно главният секретар Димитър Евлогиев напуска по собствена воля заради „непоносимия микроклимат”, както казва той в интервю за Фрог.„Забавлявам се с подобни безумни действия. Крадецът вика: Дръжте крадеца! Чудно е, че всичко това се предприема от хора със скъпи екзотични пътешествия и големи имоти, за които не могат да кажат как са ги придобили. Подобни атаки са проява на лош вкус”, коментира Евлогиев.

 

Юристи с опит реагираха с насмешка на действията на „Медицински одит”. Няма как КОНПИ да разследва в този случай. Шестте заплати са преведени доброволно от самия „Медицински одит” след наличието на двустранно съгласие за прекратяване на правоотношението”, уточниха те.

 

Атаката на държавните институции срещу хората, които разобличават корупцията, се е превърнала в рутинна практика. Случаят с Димитър Евлогиев, който каза, че  агенция  „Медицински одит” се е превърнала в Солунската митница, показва, че прехваленият антикорупционен орган няма да се занимава с корумпираните, а с тези, които реално й се противопоставят.

 

Фрог ще продължи и тази седмица с нови разкрития за порочните схеми, които се въртят в „Медицински одит”.  Подчертаваме, че на този етап проверяващите органи се правят на „ощипани”.

 frognews.bg
Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here