Граничари пазят четири дупки на оградата при Турция

1
214

Четири участъка от оградата на границата с Турция са с нарушена цялост, като понастоящем тези участъци са подсигурени с физическа охрана.

Това става ясно от отговор на вътрешния министър Валентин Радев на въпрос на депутата от БСП Димитър Стоянов.

Паралелно с това се работи и по възстановяване на целостта на съоръжението.

Миналата седмица стана ясно, че ремонтните дейности и поддръжката на оградата не влизат в гаранционния срок от пет години. Това наложи нови законови промени, според които отпусканите от държавата допълнително средства за ремонт на оградата, ще се дават без обществена поръчка по усмотрение на областните управи.

От отговора на вътрешния министър се разбира, че денонощните гранични наряди имат за задача освен да извършват наблюдение на границата, но и да охраняват целостта на защитното съоръжение „чрез явно и скрито визуално и техническо наблюдение, постова охрана на оперативно активни направления, патрулиране“ и всички други приложими мерки.

Границата се наблюдава и чрез Интегрираната система за наблюдение, чрез мобилни и индивидуални системи за наблюдение, както и чрез хеликоптер.

Статистиката показва драстичен спад на задържаните за незаконно преминаване на границата най-вече заради намален натиск на границата.

За 2017 г. са предотвратени опити за незаконно преминаване на границата от общо 5492 души, които самостоятелно са се върнали в Турция, след като попаднали на патрули. Задържаните са 651 души, което показва спад с 84% в сравнение с 2016 г., когато тази бройка е била 4127.

Анализът показва намаление на задържаните през зимните месеци, като през пролетта е отчетен ръст на задържаните средно с 15-20%.

offnews.bg

Коментари от Фейсбук

1 КОМЕНТАР

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here