Парламентарна буря след интервюто на Георги Марков

0
824

Интервюто на Георги Марков пред Епицентър.бг със заглавие „Ние сме в парламентарна агония! Бойко, хвърляй кърпата!“ предизвика истинска буря в парламента и сред управляващото мнозинство.
Бившият конституционен съдия е категоричен, че е абсурдно да се лишават народните представители от доходите им. „Не може да се приравнява народният представител на работник и служител по трудовото законодателство“.

Промените в Правилника на Народното събрание бяха отложени от дневния ред и по информация на Епицентър.бг няма да влязат в пленарната зала, след като юристи от всички парламентарни групи предупредиха за готвеното безумие.

 

Официално се противопоставиха само от ДПС и Емил Димитров – Ревизоро, но и други техни колеги от ГЕРБ и Обединените патриоти са скочили срещу поправките. За тях обаче настояват от „Атака“ и НФСБ с цел да бъдат наказани депутатите от БСП заради бойкота им на парламента. Нещо повече, от НФСБ са заявили на ГЕРБ: Или отнемане на заплатите на отсъстващите депутати, или пада кворумът.

Георги Марков разказа, че през последните дни е обсъдил проблема и с видния експерт по трудово право, проф. Мръчков. „Той е най-големият ни учен по трудовото законодателство. Той ми каза:„Това е прекрачване на всякакви граници!“, подчерта Георги Марков по повод твърдението, че крайната наказателна мярка ще лиши народните представители и от заплата, и от осигуровки, и от клас за прослужено време.

Депутатът от Великото народно събрание припомни, че и той самият е излизал на бойкот през 1991 г. и това е нормално действие от парламентарната демокрация. Но категорично не приема и искането на Корнелия Нинова за замразяване на заплатите, защото механизмът е утвърден още от ВНС – размерът е три средномесечни възнаграждения в обществената сфера.

Когато депутати напускат Народното събрание под формата на бойкот, което е част от парламентарната демокрация, те трябва да бъдат санкционирани и те са санкционирани, с 2/3 от заплатата им. Но да ги лишиш въобще от доходи, е абсурдно?!“, категоричен е Марков, който е предупредил и групата на ГЕРБ, че с това се нарушава Конституцията.

Такива дребни отмъщения, нарушаване статута на народния представител – тези неща не ги приемам и те не могат да бъдат поставени като предпоставка да има кворум“, отсече Георги Марков.

Марков смята, че рекетът, който упражняват патриотите върху ГЕРБ, вече е преминал всички допустими граници. И затова като приятел си позоволява да съветва премиера Борисов: „Бойко, хвърляй кърпата! Ти си на 60 години, остана в историята като най-големият победител, тачи те цяла Европа, зад гърба си имаш зрими неща. Хвърляй кърпата, остави ги другите да правят кворума, седи си Банкя и ми идвай в Унгария на гости! Вместо да се потиш и чудиш на кого и как да угаждаш, за да има кворум”. Това е ходене по мъките! Това се нарича парламентарна агония!

Думите му предизвикаха кулоарни вълнения от всички посоки.

Колегите му от ГЕРБ веднага уточниха, че обръщението на Марков е като приятел към приятел. Той по-скоро го казва като съвет към свой приятел, който има много ангажименти и отговорности.

 

„Няма такова политическо решение“, разтълкува апела за „хвърлянето на кърпата“ дежурният коментатор на ГЕРБ Тома Биков.
„Г-н Марков и друг път е казвал тая фраза. Не виждам изобщо някаква политическа причина за подобно поведение“, коментира той.

 

Според Тома Биков „не сме в парламентарна криза“. Той дори е доволен от ситуацията, защото след напускането на БСП в парламента е малко по-тихо. Биков не вижда и рекет в действията на патриотите. „Не бих казал, че има извиване на ръце. Като има различни партии, е нормално, ако има само една, няма да има извиване на ръце“, отрече той твърдението на Марков. По думите му това е демокрацията, която е система с много дефекти, но по-добра не е измислена.

От ВМРО коментираха, че не се припознават в думите на Марков, че патриотите са тези, които извиват ръцете.
„Предполагам, че г-н Марков е имал предвид друга политическа сила за извиването на ръцете, която се намира малко по-надолу в този коридор“, разтълкува пред камерата на Канал 3 думите на депутата от ГЕРБ организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов. „Ние сме подписали програма за управление, в която всичко е казано“, добави той.
„Не извиваме ръцете на никого“, отрече депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов. И поясни, че депутатите от движението се регистрират сутрин в пленарната зала, но изчакват първо управляващите да осигурят кворума и тогава се присъединяват.

Епицентър

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here