Баба Марта ще ни донесе променливо време

0
138

Март е месец, характерен с големи аномалии и с резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни – около и над 30 градуса.

Март 2016 г. се очертава да е по-често дъждовен. Очаква се средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България – между 6 и 9 градуса, в планините – между минус 7 и минус 2 градуса, съобщава БТА.

Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която в равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планините – между 60 и 100 литра на квадратен метър.

Март ще започне с топло, но променливо време. Облачността ще е значителна и на места в страната ще има валежи от дъжд. През периода 3-5 март отново ще има валежи от дъжд, на места значителни. Температурите ще се понижат и на места в Предбалкана и по високите полета дъждът ще преминава в сняг.

През втората половина от десетдневието температурите ще се повишат. В края на периода на много места отново ще има валежи.

През втората половина от периода ще настъпи относително повишение на температурите. Вероятност за валежи има за около 18 март.

И през третото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена. Често ще има превалявания, предимно от дъжд. В края на месеца отново температурите ще се понижат.

Началото на астрономическата пролет ще настъпи на 20 март в 6 часа и 30 минути.

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here