Парламентът реши: Договорите за поддържане на оградата по границата – без обществени поръчки

0
134

С тези промени искате да освободите Министерски съвет от отговорност, а при проблеми областните управители да изгорят като бушони, обвини заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков

 

Парламентът прие на първо четене Промени в Закона за обществените поръчки, изключващи договорите за поддържане на оградата по границата от обхвата на закона, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ промените гласуваха 103-ма народни представители, „против“ – 65 и „въздържали се“ – 4-ма, с което те бяха приети. Законопроектът бе внесен от парламентарните групи на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Според вносителите промените ще спомогнат за облекчаване на процеса за поддържане на възпрепятстващата способност на съоръжението и своевременно възстановяване на нарушения, причинени от различни природни стихии.

В рамките на дебата вицепремиерът Валери Симеонов коментира, че промяната в Закона за обществените поръчки е необходима. По думите му с нея ще се поправи една грешка. Той обърна внимание, че ако не се поправи, се губи много време за обжалване на обществените поръчки за защитното съоръжение.

Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков заяви, че Законът за обществените поръчки цели да освободи Министерски съвет от отговорност за оградата по границата, а при проблем областните управители да изгорят като бушони.

„Какво предлагате да направим днес? Уверявам ви, че в сегашния текст има всички основания да се правят спешни ремонти и други действия по поддръжката, без да се минава през обществена поръчка. Къде обаче е уловката? За да се спази тази наредба и да бъдат освободени от закона, трябва да се мине през Министерски съвет. Това, което правите сега, е да освободите Министерски съвет от отговорност, да натоварите с тази отговорност единствено областните управители, които когато се случи поредният скандал, да изгорят като бушони“, каза Зарков. Той обърна внимание, че законопроектът е внесен от народни представители, а не от Министерски съвет. „Законът за обществените поръчки започва все повече и повече да прилича на швейцарско сирене. Тази процедура не е направена да пречи на управляващите, а да гарантира прозрачност на гражданите. От нея има смисъл“, заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ по отношение на процедурата по обществени поръчки.

„Мога да кажа, че до настоящия момент няма корупция и мога да ви уверя в това като човек, който е бил плътно до оградата от самото ѝ започване до момента. Зная, че ще има упреци по отношение за бъдеща корупция. Неуместно е да се отправят такива намеци или твърдения, че в бъдеще време ще има корупция“, заяви Валери Симеонов.

„В докладите на АДФИ има само 5 констатирани нарушения, които са свързани със забавяне на срока за изпълнение. Даже на места са констатирани повече вложени материали, отколкото е трябвало да има по проект“, коментира вицепремиерът. „Зная, че темата ще бъде използвана за политически атаки. Призовавам на първо място да помислите за това, че съоръжението чака и има нужда от поддръжка“, посочи Валери Симеонов.

„Вече са минали 10 месеца, откакто оградата е изградена изцяло, имало е бедствия и повреждания. Имало е снимков материал. Всички повреди до момента са отстранявани от фирмите, които са я изградили, без да им бъде заплащано, на добра воля. Това не може да продължава“, изтъкна той. „Зная, че ще се позовете на доклада на ДАНС, мога да информирам, че АДФИ проверяваха 3 месеца и обиколиха цялата ограда, то ДАНС не си направиха труда даже да отидат да видят къде се намира оградата. Констатациите са направени от кабинет“, каза още вицепремиерът.

„Вече имаме ограда, бежански наплив няма. Никой не е преминал през последния месец. Искаме да поправим една грешка, че не е включена поддръжката на оградата по границата в закона“, обясни той. „В противен случай се губи много време за обжалване, а оградата е съоръжение, което има собствен живот. То непрекъснато е подложено на климатични и атмосферни влияния“, посочи Валери Симеонов.

„Имаме няколко места, на които има паднали вековни дървета и са повредили оградата. Да правим обществена поръчка за това просто е безумие. Апелирам да проявите разум и патриотизъм“, заяви Валери Симеонов. „Промяната е крайно необходима за България. От онези 160 млн. евро, издействани от Бойко Борисов, все още не са поставени камерите, защото има обжалване на поръчката“, каза още той.

http://epicenter.bg

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here