БСП: Няма да се върнем за поредния парламентарен цирк на ГЕРБ

0
181
От БСП заявиха, че приветстват президента за ветото, което наложи на промените в Изборния кодекс. „Разбираме призива на президента Румен Радев да се върнем в парламента“, заяви депутатът Крум Зарков на пресконференция в централата на партията. Според социалистите ГЕРБ не са си взели поука от това, което се случи в парламента и готвят поредния парламентарен цирк. „Ние в този цирк няма да участваме“, категоричен бе Зарков.

Депутатите от БСП няма да се върнат в пленарната зала, дори и след като президентът наложи вето върху спорните промени в Изборния кодекс и ги призова да го направят.

 

„Чухме призива на президента. Чухме и разбираме този призив, но БСП прие нелекото решение на своя Национален съвет, което гласи, че ще се върнем в парламента при отмяна на скандалните изменения в Изборния, дадохме ясни условия, а те към момента не са изпълнени – отмяна на всички проблеми, залегнали във ветото. Ветото дава възможност за такава отмяна. В ръцете на управляващото мнозинство е да я направят. Това са нашите непроменени условия към този момент“, заяви на пресконференция зам.-председателят на парламентарната група на левицата Крум Зарков.

 

„Приветстваме президента Румен Радев за ветото, което наложи върху последните промени в Изборния кодекс. Разгърнатите в мотивите аргументи, както за машинното гласуване, така и за преференциите, за начина на взимане на решения от ЦИК, са аргументи, които яростно защитавахме в продължение на повече от 20 часа преди няколко дни в парламента. Тогава останаха нечути. Благодарение на активността ни и на цялата обществена реакция, днес имаме възможност да поправим тази грешка“, добави той.

 

По думите му тази възможност зависи най-много от тези, които са се противопоставяли на разумните аргументи досега – а именно управляващата коалиция.

 

„Само преди около час на пресконференция чухме, че ГЕРБ не само, че не са си взели поука за това какво се случи през последната седмица в парламента. А и готвят поредния парламентарен цирк, при който да жонглират с ветото, да избират от него това, което им харесва и това, което не им харесва. Ние няма да участваме в този цирк. ГЕРБ не си дават сметка за това, което вече направиха, обезсмислиха най-върховната ни институция – българския парламент, и го превърнаха в посмешище“, обяви той.

 

Колегата му Георги Свиленски пък добави: „От действията на ГЕРБ ясно проличава желанието им за манипулиране на изборния процес. И днес ГЕРБ показва, че не иска честни избори и ги е страх от честни и действителни избори. БСП се бори не за собствения си интерес, а за интереса на всички участници в изборния процес и на всички избиратели“.

ГЛАСОВЕ

 

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here