Прокуратурата отряза БСП за доклада на ДАНС за граничната ограда

0
157

От прокуратурата излязоха с изявление по повод отправени запитвания и изявления в Народното събрание от страна на депутати от БСП за оглавяваната от Сотир Цацаров институция по повод доклада на ДАНС относно изграждането оградата по българо-турската граница.

От прокуратурата са категорични, че докладът на ДАНС представлявал част от доказателствените материали и не може да бъде предоставен на депутатите.

Посочено е също, че разгласяването на материалите от наказателното производство към настоящия момент сериозно би затруднило разследването и разкриването на обективната истина.

По казуса от прокуратурата уточняват, че на 10 март 2017 г. до главния прокурор е постъпил сигнал от Велизар Енчев, съдържащ твърдения за евентуални нарушения и престъпления във връзка с изграждането на оградата. В сигнала се посочвало, че тази дейност неправомерно се осъществява от фирми на „Патриотичния фронт“ при наличие на данни за „свързани лица“, както и че цените по договорите са многократно завишени.

 С постановление от 28 март 2017 г. прокурор е възложил на АДФИ извършване на финансова инспекция за дейностите по граничната ограда.

За проверка на твърденията за корупция на лица, заемащи висши държавни длъжности, на 24 март 2017 г. прокуратурата е възложила на ДАНС извършване на проверка.

На 9 юни 2017 г. до главния прокурор е постъпил сигнал от Парламентарната група на БСП за нередности при изграждането на оградата.

В периода 10 август – 19 декември 2017 г. прокурор от Специализираната прокуратура е извършил допълнителна проверка, като са снети обяснения от множество лица.

На 19 декември 2017 г. Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за извършено престъпление от общ характер.

По делото е назначена инженерно-техническа експертиза, чието заключение се очаква.

На 9 февруари тази година до главния прокурор е постъпило искане от народните представители Елена Йончева и Крум Зарков за предоставяне на информация във връзка с подадения от Парламентарната група на БСП и конкретно съдържащо искане за предоставяне на доклада на ДАНС с резултатите от извършената проверка.

Днес наблюдаващият прокурор е изпратил отговор до народните представители, като е посочил, че докладът на ДАНС представлява част от доказателствените материали и не може да им бъде предоставен. Посочено е също, че разгласяването на материалите от наказателното производство към настоящия момент сериозно би затруднило разследването и разкриването на обективната истина.

news.bg

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here