Емил Хърсев: Българските служби са знаели за милионите от Венецуела

0
156

Не е вярно, че българските служби не са знаели. Всеки трансфер над 30 000 лева подлежи на контрол в съотвествие с мерките срещу изпирането на пари. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия финансистът Емил Хърсев по повод информацията, че ДАНС проверява българска банка за пране на 60 млн. евро от Венецуела.

Изпирането на пари е много сложно престъпление, то е последващо. За да има изпиране на пари, трябва да има предхождащо действие, свързано с пресъпно действие. Трябва да се възползваме от случая, че Венецуела е в центъра на световното внимание, за да кажем много ясно – България е място, където банките са конкурентоспособни, заяви Хърсев.

В момента, в който са преведени парите, знаем, че идват пари и ни изглеждат легални – знаем, че произхождат от търговия с петрол. Българската банка е третата финансова институция, през които са минали тези пари. Ако е имало нещо нередно, предишните две финансови институции също е трябвало да го установят, посочи финансистът.

Д-р Цветан Цанев (замесеният в аферата българин – б.р.) е доктор по право, защитил е докторат в Германия, практикуваше адвокатска дейност в Швейцария. Един такъв човек много трудно би нарушил закона, подчерта Емил Хърсев.

Не е много типично в една малка банка да влязат толкова милиони от Венецуела, каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Трябва да се каже кое е това, което американската страна е казала, че е незаконно. Играта, която играят адвокатите и банките, винаги е законна, но в много случаи в края на краищата се стига до огромни глоби. Банките искат да печелят с висок риск, което в много случаи се оказва нарушение на закона, заяви Безлов.

Ако се стигне до присъда, банката ще приключи със земното си съществуване, добави той.

Случаят с източването на пари от Венецуела е много тежък провал на страната ни. Това каза лидерът на партия АБВ и бивш министър на вътрешните работи Румен Петков в ефира на БТВ. Не знам дали е премълчано или невидяно от финансовото разузнаване. Тук става дума за занижен контрол от страна на банковия надзор и финансовото разузнаване. 

„Аз предупредих, преди време, че преструктурирането на институциите ще доведе до занижаване на контрола“, припомни той.

novini.bg

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here