ГЕРБ vs. БСП – за Народния съд, за политическото насилие…

0
126

От ГЕРБ отново нападнаха социалистите заради т. нар. Народен съд и жертвите на комунизма и ги обвини, че подкрепят политическото насилие. Повод за това стана позицията на БСП срещу провеждането на Луковмарш и констатацията на левицата, че „Народният съд е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие“.

„Ръководството на БСП не е в състояние да води нормален диалог в рамките на демократичния процес. Днес ръководството на БСП е в ситуацията, в която пропагандира тезата, че има добро и лошо политическо насилие – лошо преди 9 септември 1944 и добро след 9 септември, справедливо – извършено от тоталитарната държава и несправедливо – извършено след преврата от 1923 г. и Втората световна война. Този двоен стандарт ни дава основание да смятаме, че в партията тече дебат дали политическото насилие би било инструмент за постигане на политически цели“, каза депутатът Тома Биков в декларция от името на ГЕРБ.

Той настоя, че ГЕРБ никога не се е солидализирала с Луковмарш, за да се разграничава от него.

„ГЕРБ осъжда всяка антидемократична идеология и за нас политическото насилие е рана, която трябва да бъде лекувана“, отсече депутатът.

Биков настоя и че управляващите ще продължат да почитат жертвите на комунистическия режим и да твърдят, че Народният съд е престъпление.

Депутатът припомни и искането на оставката на просветния министър Красимир Вълчев от БСП заради новата учебна програма на десетокласниците.

„БСП поиска оставката на образователния министър, защото 28 години след рухването на комунистическия режим е предвидено учениците да изучават понятия като терор, атентат, комунизъм, съветизация, диктатура, Народен съд, възродителен процес. Това са симптоми за ценностна атрофия в средите на една от основните политически партии, а това състояние крие рискове за обществото“, настоя Биков.

„Историята от 1919 до 1989 е наситена с политическо насилие и едва ли има българин, който няма родственици, подложени на репресии от едната или другата страна. Тук идва отговорността на демократичните партии, които са длъжни да отричат тази форма на политическа дейност“, заключи депутатът от ГЕРБ и допълни, че всички форми на политическо насилие би следвало да се изучават, за да не се допуска подобни периоди да се повтарят.

dnes.bg

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here