Мароканецът, задържан в България, организирал масово присъединяване към ИДИЛ

0
354

Мароканецът, задържан у нас за връзки с ИДИЛ, е организирал масово присъединяване към ИДИЛ. В понеделник Окръжният съд в Хасково реши, че издирваният от Интерпол  Науфал Захри трябва да остане в ареста за 90 дни.

„Той е издирван от мароканските служби, тъй като е заподозрян за извършване на престъпление, за което се предвижда 30 години лишаване от свобода. В заповедта за задържане, която сме получили от мароканските власти, е посочено, че го издирват за съставяне на група за подготовка и извършване на терористични действия, за противозаконно използване и притежаване на огнестрелни оръжия. Той е издирван и за организиране на масово присъединяване към ИДИЛ, за получаване на обучение с цел извършване на терористични действия и набиране на парични средства за терористични действия”,  заяви пред NOVA говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя съобщи, че двама души са свидетелствали пред мароканския съд и са посочили Науфал като лоялен член на ИДИЛ. „Събрани са доказателства, че той е на сравнително висока позиция в ИДИЛ”, обясни Арнаудова.

„Нашата информация е ,че той е искал да премине през България и да се насочи съм Централна и Западна Европа. Той е задържан още на 13 януари при опит да влезе в България, заедно с още 26 сирийски граждани. Установено е, че той единствен притежава 5 различни фалшиви документа и само той не е поискал статут на бежанец”, каза още тя.  / Нова тв

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here