Деница Сачева скочи срещу скандално помагало по математика!

0
687

„Панталонките на момченцето струват 10 лв……., а колко струва рокличката му?“, се пита в задача за първи клас

МОН може да съди издателство „Сънрей“, чието помагало по математика пита в задачка за първи клас  „Панталонките на момченцето струват 10 лв……., а колко струва рокличката му?“.

Министерството не е одобрявало това помагало, коментира за „Канал 3“ зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Тя обясни, че МОН е одобрило проект на същия авторски колектив през 2011 г., но за издателство „Вега 74“.

Това помагало на издателство „Сънрей“ не е одобрявано от МОН, некоректно е обявено така. Все още се извършва проверката на експерти от МОН. Ако установим, че издателството е действало, може да заведем дело за това, че некоректно е използвало името на министерството, каза още зам.-министърът на просветата.

 

„Политкоректната“ задача по математика за 1 клас, в стила на джендърите, взриви родителската общност във фейсбук.
Заданието гласи: „Панталонките на момченцето струват 10 лева, а блузката му е с 20 лева по-скъпа. Колко струва роклята му?“, съобщи ПИК
.

Задачката е автентична и е в в помагалото „Курс по математика за 1 клас“ на издателство „Сънрей“.

На корицата на помагалото с едри букви пише „Одобрен от МОН“ и „По най-новата програма на МОН“, а годината на издаване е настоящата 2018.

 

Пред ПИК авторката на книгата Боря Милкоева коментира, че грешните бройки от изданието моментално ще бъдат коригирани и тиражите ще бъдат пуснати с поправка.

 

„Това е обикновена грешка от преумора, понеже работим денонощно, понякога и през нощта колегите редактират и коригират. Досега не сме имали такива проблеми от толкова години и помагалата ни по математика са най-добрите и са харесвани и от учители, и от деца, и от родители. Аз съм автор на изданието и гарантирам, че задачата не е такава – трябваше да пише колко струват двете дрешки. Не знам кой е написал за роклята, вероятно някой колега редактор или коректор от преумора. Ще проверя и ще има последствия, а бройките ще бъдат коригирани“, заяви Милкоева.
Авторката на изданието научи от агенция ПИК, че всъщност грешката е скандализирала обществото във връзка с настъпването на джендър идеологията, понеже пише момченце, което носи рокля.
„Дори не се бях сетила за това!!! Ама как може някой да си помисли такова нещо, ние нямаме нищо общо с такива джендър-мендър неща. Имам нормално семейство, съпруг и деца, ние сме доказани хора на образованието и истински християни. Дори не би ми хрумнало такова нещо“, коментира Милкоева пред ПИК и се извини на всички родители и деца за допуснатата грешка, която категорично заяви, че не е злоумишлена. Само че в случая няма как да иде реч за печатна грешка.

http://epicenter.bg

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here