БСП ще сезира Конституционния съд за закона за личните данни

0
189
Спорните промени в Закона за личните данни бяха приети от Народното събрание, но президентът Румен Радев наложи вето върху част от тях. Веднага след това председателят на правната комисия Даниел Кирилов обяви, че ветото със сигурност ще бъде отхвърлено. От БСП обявяват, е ако това се случи ще сезират Конституционния съд.

„Поемам гаранция, че ПГ на „БСП за България“ ще подкрепи ветото на президента върху текстове от Закона за защита на личните данни. Някои текстове от този закон налагат цензура на свободата на словото. Ако бъде преодоляно ветото, ние ще сезираме Конституционния съд. Има основания да смятаме, че се засягат основополагащи и конституционни права на свобода на изразяване и достъп до информация“.  Това заявява лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща с Асоциацията на европейските журналисти.

 

Според нея ГЕРБ често се позовават на европейски регламенти и правила, но е станало практика да вкарват в законодателството и неприемливи текстове, които нямат нищо общо с европейската практика. Нинова коментира още, че по този начин ГЕРБ крият истинските си намерения за авторитарна власт зад европейските норми.

 

„В момента сме свидетели на груба цензура от страна на ГЕРБ. През последните години има много случаи на засягане на журналисти, които си позволяват да критикуват властта и да споделят различно мнение. Въпросът за ограничаване на свободата на медиите и човешките свободи е принципен, а не партиен”, заявява още Корнелия Нинова, която в срещата с АЕЖ участва заедно с говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева.

 

Относно заведените дела срещу Йончева Нинова заявява, че политическата партия ще я защити и в Брюксел, пак по същата причина – да не се ограничава правото на хората да си казват мнението и да вадят данни за корупция и  да не се използва  прокуратурата за натиск.

 Фрог
Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here