200 картини Владимир Димитров – Майстора нарисувал за американец, две са в Белия дом

0
24071

Днес се навършват 135 г. от рождението на Владимир Димитров – Майстора.

Роден е на 1 февруари 1882 г. Живял със семейството си в Кюстендил. Вече утвърден художник, 25 години е творил в кюстендилското с. Шишковци.

Нямало пари за образование – завършил едва 3-ти прогимназиален клас. Бил слуга и бояджия, продавал вестници, бил писар 5 години в Окръжния съд. Рисувал непрекъснато – по тетрадки, по врати и стени. Видни кюстендилци му помогнали да завърши Рисувалното училище през 1902 г., след което подредил първата си изложба. По време на Балканската и Първата световна война бил военен художник. След войните се утвърдил като художник-толстоист, отхвърлил академизма в изобразителното изкуство, утвърждавайки свой собствен стил.

После станал учител по краснопис в Свищов, след това десет години, от 1920 до 1930 г., рисувал за Министерството на просветата и за американеца Джон Крейн. Майсторът успял да се запознае с постиженията на световното изкуство. Посетил галериите в Москва, Ленинград, Рим, Париж, Лондон, Берлин и Ню Йорк.

Сред най-известните му картини са: „Моми“, „Цветница“, „Фамилия“, „Девойка от Кюстендилско“, „Жетварка“, „Мома с ябълки“, „Копачки“, „Селско момиче сред макове“ и други.                                                                                                                         През maistora_011944 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Кюстендил“.
На 1 октомври 1960 г. българската земя приютила един от блестящите си художници, задълбочен мислител и прекрасен човек.

 

Над 500 от творбите на Владимир Димитров-Майстора днес са в частни колекции и в чужбина, вкл. и в Белия дом.                                                                        През 1924 г. Владимир Димитров сключва договор с тогавашния пълномощен министър (т.е. посланик) на САЩ в Чехословакия Джон Крейн. Благодарение именно на този договор между той не е имал финансови затруднения, можел е да рисува свободно и да пътува до Италия, Цариград и САЩ. Срещу 40 хил. италиански лири видният американски меценат предварително откупува всичко, което Майстора щял да нарисува през следващите четири години (над 200 картини). Част от тях са върнати на България от фамилия Крейн и към момента се намират в НХГ в София и в Кюстендилската галерия.

Защо Крейн се интересувал от Майстора? 

В колекцията на американската фамилия Крейн творбите на Майстора се нареждат до картини на Врубел, Репин, Верешчагин, Рьорих, Муха.

Майстора се среща с щатския меценат със славянска жилка Джон Крейн през 1922 г. по време на участието си в годишната изложба на римските художници в Италия. Колекционерът откупува наведнъж 30-те му рисунки с туш и две години по-късно Владимир Димитров заминава за Ню Йорк.

През 1928 г. поради световната икономическа криза и финансовите затруднения на фамилия Крейн договорът се прекратява по инициатива на Крейн, тъй като повече не могат да си позволят меценатство.

През това време, чак до 1930 г., американският ценител на изкуството е личен секретар на първия президент на Чехословакия Томаш Масарик.

Майстора изпращал „американските творби“ в Прага, затова и някои от тях се намират в Чехия.

 

Близо 30 картини на Майстора са собственост на световна филмова звезда, две са в Белия дом. 

През 1980 г. в галерията на СБХ в София е открита изложба с 60 известни картини от колекцията на Крейн, които остават в България. Тогава е отбелязана и 100-годишнината от рождението на художника, която ЮНЕСКО включва в своя календар.  През 70-те и 80-те години на XX в. чрез Министерството на външните работи са връщани на няколко транша акварели и масла от Цариградския цикъл (1926 г.), тушове и акварели от Италия.

Общият им брой е близо стотина и те се намират в НХГ и в кюстендилската художествена галерия.

 

Когато преди години по нареждане на Людмила Живкова се издирват картините на Майстора по света, други 30 негови творби са открити в колекцията на една от най-големите звезди в киното, италианския продуцент Дино де Лаурентис.

Освен това, по информация от художника Борис Елисеев, който дълги години живее и твори в Ню Йорк, Кюстендилската галерия научава, че две картини на Майстора са изложени в Белия дом във Вашингтон. 

imgp4096_9756Предполага се, че в САЩ, освен в Белия дом, картини на Майстора има в музеи във Вашингтон, Ню Йорк и Филаделфия. Над 500 творби от цялото творчество на Майстора са в частни колекции и в чужбина. 

Владимир Димитров – Майстора се превръща и в една от емблемите в кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата. 

Неговото творчество в цялото му разнообразие от техники, сюжети и формати, наброява около 2600 творби, според изкуствоведите. Около 300 са собственост на частни колекции. Други близо 250 творби са в чужбина – Чехия, Италия, САЩ, Будапеща, Виена, Рим, Цариград.

Има негови картини в посолствата в Атина, Скопие, Москва и др.

Кюстендилската художествена галерия притежава най-голямата колекция от 1359 картини.

След нея по численост се нарежда колекцията на НХГ, 160 рисунки се съхраняват във Военноисторическия музей. Още близо 600 произведения на големия български живописец са в галериите и обществените институции у нас.

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here