Н. Ананиев: Тайните арести и гражданската конфискация се използват като бухалка

0
171
Докладът на ”Трансперънси интернешънъл” за корупцията в България е поредният. В него заемаме 77-о място от 180 държави, което означава, че сме на дъното в класацията. Тази тенденция може да се промени, ако се въведе европейско антикорупционно законодателство с регламент, който важи за абсолютно всички държави. Това заяви пред Фрогнюз лидерът на европейска партия ВОЛТ Настимир Ананиев.

Няма заявка от изпълнителната власт, че борбата с корупцията ще бъде приоритет. Доходите и стандартът на живот у нас са ниски именно заради корупцията.

В Здравеопазването имаме бюджет от 4 милиарда, а парите ни изтичат под различни форми и не стигат до пациентите. Дават повече пари за здравната система, но услугата не се подобрява.

 

Анонимните арести, гражданската конфискация са мерки, които действат като бухалка срещу определени кръгове, отколкото като мерки срещу борбата с корупцията.

 

Убеждават ни, че няма корупция, но ние всички я усещаме. Това се получава от липсата на медийна свобода. Все по-малко телевизии разкриват корупционни схеми. Валя Ахчиева беше уволнена от БНТ след като беше спряно нейно разследване за корупция. Милен Цветков беше свален от екран заради неудобни въпроси. Хората нямат информираност. Те виждат корупцията на ниско ниво в администрацията.

 

Иначе корупцията е далеч много по-мащабна. Вземете например „Суджукгейт”. Аз бях водач на листата в Добрич и съм запознат с мнението на хората за Живко Мартинов. Знаеше се и се говореше за това с какво се занима той. Защо обаче ГЕРБ не предприе нищо? От скандала с паспортите се вижда, че има огромни проблеми. Вместо да ги разреши, изпълнителната власт започна преговори на ниво ЕК за по-добър доклад. Всички видяхме този доклад и знаем, че той представлява договорка за подкрепата на Макс Вебер.

Фрог

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here